12 предложения за икономиката: Призивът на търговски камари към правителството Снимка: © Getty Images

11 бизнес-асоциации на чуждестранните инвеститори в България изпратиха съвместна позиция до правителството с предложения за икономически мерки във връзка с кризата след Covid-19.

Идеите на двустранните търговски и индустриални камари включват замразяване на данъчните задължения и осигурителни вноски до края на септември, улеснени процедури за дългосрочни кредити до 30 г., запазване на средствата от еврофондове, които са насочени за развитие на бизнеса, финансова помощ за новите мерки за почистване и дезинфекция на работните места и др.

Писмото е подписано от Advantage Austria, Американската търговска камара в България, Белгия-България-Люксембург бизнес-клуб, Британо-българската бизнес асоциация, Българо-румънската търговско-промишлена палата, Българо-черногорската търговско-промишлена палата, Италианската търговска камара в България, Конфиндустрия България - сдружение на италианското предприемачество в България, Унгарско-българската стопанска камара, Френско-българската търговска и индустриална камара и Шведската търговска камара в България. Призивът им е отворен за подкрепа и от други организации.

Представителите на 11-те камари посочват, че одобряват част от оповестените икономически мерки от държавата, като ги възприемат като "първата от серия мерки за справяне със ситуацията". В същото време, те предлагат въвеждането на допълнителни решения за икономиката за преодоляване на кризата:

1. Създаване на Консултативен съвет към Правителството и с участието на двустранните търговски и индустриални камари.

2. Механизми, касаещи всички фирми, за компенсиране и замразяване на дължими данъчни задължения и осигурителни вноски до края на септември. Възможност за безлихвено разсрочено плащане на задължения до 6 месеца.

3. Замразяване на главниците и лихвите по заеми, финансирания и лизинг (с изключение на превозни средства, несвързани с основната дейност), до края на септември, без начисляване на допълнителни лихви.

4. Бързи и улеснени процедури за дългосрочни кредити със срок до 30 години, които да гарантират ликвидността на МСП, и които да намалят междуфирмената задлъжнялост.

5. Облекчаване на процедурите за достъп до Фонд безработица при временно прекъсване на работа за фирмите от всички сектори, включително и самоосигуряващи се лица, като се покриват 60% от осигурителния доход за период максимум от 6 месеца, като след втория месец отпада задължението на работодателя да изплаща 40% от осигурителния доход. Изплатената сума не може да е по-малка от минималната работна заплата за страната. Да се предвидят достатъчно средства за всички засегнати фирми.

6. Електронен обмен на документи с държавни институции.

7. За срока на извънредното положение да се удължи автоматично срокът на валидност на ГТП на всички превозни средства (за основна дейност), както и на валидносттта на международните шофьорски книжки, чиито срокове изтичат по време на извънредното положение.

8. Средства от европейските фондове насочени за развитие на бизнеса да не се пренасочват за други цели, както и да не се прекъсват процеси и финансиране към вече одобрени или стартирали проекти. Осигуряване и на целево финансиране за най-засегнатите сектори, както и за такива, които трансформират производства и услуги, за да се справим с епидемията.

9. Финансова помощ за осигуряване на почистване, дезинфекциране и сигурност на работното място като се поемат 50% от разходите, направени от началото на март месец.

10. Предвиждане на допълнителни финансови средства и мерки за укрепване на здравната система. Начисленото ДДС на закупена и дарена апаратура и/или медицинско оборудване в подкрепа за борбата с коронавируса у нас да се насочва към Министерство на здравеопазването.

11. Задължаване на държавни и общински предприятия, собственици на офис и бизнес сгради и помещения, да предоставят гратисен период и препоръка към частните субекти да предоговорят условията на договорите за наем при поискване от наемателя.

12. В сектор туризъм да се удължи до 30-ти юни 2020 г. замразяването на внасянето на осигурителни вноски и данъци за туристически агенции, тур оператори и всички компании, които приемат или обслужват туристи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024