120 проекта се борят за €100 млн. от Labena Ventures, първият регионален здравен акселератор Снимка: © Labena Ventures

120 проекта от 29 държави, включително България, кандидатстваха за финансиране от Labena Ventures, първият регионален акселератор в областта на медицината, биотехнологиите, фармацията и здравеопазването. По програмата ще бъдат предоставени инвестиции в размер на 100 млн. евро, а интересът към нея, според основателите ѝ, е явен знак за нуждата от такъв тип екосистема.

По-голямата част от кандидат-проектите са от Полша, Сърбия, Германия, Босна и Херцеговина, Естония, Северна Македония, Латвия, Литва и Хърватия. Общо 56 кандидатури идват от Югоизточна Европа, а от България има две.

„Особено ни радва фактът, че над 30 % от регистрираните стартъпи и идеи вече са преминали първия кръг на финансиране, като някои компании дори демонстрират значителен оборот. Това показва огромния потенциал на кандидатите и качеството на техните проекти", подчертава Бощян Чех, един от съоснователите на Labena Ventures.

От получените 120 кандидатури Labena Ventures ще събере специална комисия, която ще избере до 40 проекта. От 7 до 9 юни в Любляна ще се проведат обучения, на които избраните екипи ще придобият бизнес и презентационни умения, както и способността да позиционират стратегически своя проект на международно ниво. Те ще получат и съдействие при намирането на потенциални инвеститори чрез платформата Labena Ventures. Съдействие ще им окажат над 120 сертифицирани ментори от цял свят в областта на предприемачеството, финансите, биотехнологиите.

Накрая ще бъдат избрани 10-те най-отличени проекта и идеи. „С помощта на акселератора и менторството ще им осигурим възможно най-доброто развитие, успешно пазарно позициониране и представяне пред инвеститори и фондове“, коментира Борут Чех. Надеждата е, че стимулирането на най-силните концепции в крайна сметка ще помогне за подобряване на качеството на живот и здравето в световен мащаб.

Labena Ventures е нова платформа и акселератор за идеи в областта на медицината, биотехнологиите, хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост в Централна и Източна Европа. Това е единственият по рода си акселератор, който обхваща няколко държави, включително Полша, Словакия, Чешката република, Латвия, Литва, Естония, Унгария, Румъния, България, Албания и страните от бивша Югославия, като по този начин открива възможности за цели 110 милиона жители в 17 държави.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023