Четвъртият вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов се провали, след като правителството събра мнозинство от 124 гласа в своя подкрепа. 

Вотът беше иницииран от БСП заради допускането на кризата с водоснабдяването на Перник. Общо 102 депутати от левицата и от Движението за права и свободи гласуваха за оставка на правителството. ГЕРБ, "Обединените патриоти" и независими депутати (включително членовете на "Атака") обаче събраха абсолютно мнозинство.

Деветима депутати от ПГ на "Воля" гласуваха "въздържал се". 

"Опитаха се БСП и ДПС днес да оформят нова коалиция. Прекрасно знаехме как управляваха при Орешарски. Благодаря на двете формации в НС, които подкрепиха правителтсвото - ОП и ГЕРБ. Захващайте се за работа да си вършите задачите, беше коментарът на Борисов на заседанието на Министерски съвет малко след вота.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини правителството, че провокира "криза след криза" в държавата заради "безхаберие, некомпетентност и корупция". 

"Системите започват да отказват една след друга. Такава власт може да се запази само със страх, натиск и репресии", каза Нинова. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова нарече "фиаско за опозицията" неуспеха на вота на недоверие. 

"Това беше предизвестен финал, защото самите вие не вярвахте, че ще успеете. Сценарият ви беше слаб, реализацията лоша. Основната ви цел беше да извлечете политически дивидент от кризата в Перник. Не успяхте да убедите хората, че предлагате алтернатива", каза Дариткова.

Прочети