Снимка: © Sofia 2018

13-годишно момиче триумфира при колоездачите в 100-километровата Обиколка на Витоша. Йоана Вълканова, която миналата година завърши втора, този път се изкачи на най-високата стълбичка в състезанието, тестващо физическите възможности и психическата устойчивост на участниците.

Състезателката на клуб „Олимп“ завърши надпреварата за 6:37:17 часа и изпревари с близо половин час втората Ася Борисова. Трета завърши Лили Ангелова, която записа време 7:07:01 ч.

Йоана Вълканова премина трасето със средна скорост от 14,9 км/ч – с километър в час по-бързо от Борисова и Ангелова.

Лошите метеорологични условия обаче попречиха на участниците да се борят за подобряване на рекордите. Това важи и за колоездачите при мъжете, където победител стана Владислав Гюров с резултат 4:51:53 часа. Най-доброто постижение е под 4 часа.

Втори остана Петър Матов – на 8 минути зад шампиона, а Калин Русев изостана с 13 минути, но се качи на стълбичката.

Победителката при жените от последните две години Христина Козарева стана първата шампионка в категорията на електрическите велосипеди. Тя е и първата, която печели Обиколката на Витоша във всяка възможна категория – бягане, дуатлон, стандартен и електрически велосипед.

Козарева завърши състезанието с време 5:10:15 ч., втора остана Надежда Дързева с 9:31:32 ч., а трета – Катя Шейтанова, с 9:33:45 ч.

Добромир Чолаков е шампион с електрическите велосипеди при мъжете. Той спря хронометрите на 4:04:58 ч. Втори на стълбичката е Калин Кокошаров, а трети – Стоян Ратков.

Христо Цветков финишира пръв на Витоша 100 км. и направи предложение за брак

Тази нощ – в 23:59 ч., състезанието си започват и бегачите. Тогава е и вторият етап на дуатлона – бягане плюс колоездене.

В надпреварата през 2021 участват общо 2700 състезатели – не само от България, но и от Русия, САЩ, Италия, Германия, Великобритания, Гърция, Румъния, Франция и други страни. Тази година обиколката е с повишена трудност заради калния терен и валежите.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%