140 млн. евро ще бъдат инвестирани в завод за електромобили в Ловеч

Ловеч ще бъде базата за основното производство на електромобилите на Next.eGo. Това обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на подписването на меморандум за сътрудничество между българската държава и германската компания.

"Инвестицията е за 140 млн. евро и се надяваме, че работните места ще бъдат над 1000. Голяма част от добавената стойност се произвежда в България. Не е само сглобяване, напротив. Цялата алуминиева конструкция ще бъде произведена в България от фирмата "Етем", кабелите на автомобила ще се произведат в Ямбол от "Язаки", няколко български доставчици ще работят с тях и това нещо ще се случи в Ловеч, там, където имаме нужда точно от такива работодатели - висока добавена стойност, експортно предприятие, с идеята тук да има хъб за електрически автомобили", каза Петков.

Министърът коментира, че за пет седмици от началото на преговорите с компанията екипът му е успял да организира цялата сделка.

"Това трябва да е пример за развитието на България - трябва да сме позитивни и агресивни. Страната ни може и заслужава", каза той.

Очаква се заводът да бъде построен до 2023 г. на терена на бившия "Балкан" в Ловеч. По план той трябва да произвежда около 30 000 коли на година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024