15 000 ч. IT труд в полза на държавата: Най-после България ще има електронна здравна карта Снимка: © Pixabay

15 000 часа безвъзмезден труд ще предложат компаниите от IT-сектора в полза на държавата по време на кризата с Covid-19. Това стана ясно от брифинг в Министерски съвет, на който присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и представители на Българската асоциация по иновации, бизнес услуги и технологии.

Най-спешната задача, с която ще се заемат IT-доброволците, е изграждането на националната здравно-информационна система - електронното досие, електронна рецепта и др. Очаква се готово решение да бъде представено до няколко месеца, по думите на Томислав Дончев.

"Инициативата е да подарим 15 000 часа от работата на специалисти в нашите технологични фирми и фирми за бизнес услуги. Тези часове да бъдат използвани за създаване или подобряване на системи в здравеопазването. Целта е държавата да излезе от кризата със системи, които ще са сред най-добрите в ЕС. Искаме да покажем, че в таква ситуация трябва да си помагаме и да използваме свободния ресурс в полза на обществото", каза Илия Кръстев, председател на асоциацията.

Пламен Цеков посочи, че в момента високотехнологичните компании също усещат намаление на поръчките, което води до освобождаване на ресурс.

"Залагаме на принципа "Помогни на държавата, вместо да искаш тя да ти помогне. Много компании работят pro bono по много технологични проекти. В България има много силни IT специалисти на световно ниво", каза той.

Ивайло Славов от асоциацията подчерта, че идеята е подкрепена от почти всички компании, които членуват в асоциацията. "В момент на криза най-важното е да бъдем заедно и да решим проблема", каза той.

Идеята за електронната здравна карта датира от близо 15 години, като целта й е в нея да се събере цялата информация за здравното състояние на гражданите, прегледите и хоспитализациите им, изписаните лекарства, изследванията, предстоящи профилактични прегледи и др. Проектът се смята за особено важен за усилване на контрола върху изразходването на средства от НЗОК и пресичането на практиката за източване на пари по клинични пътеки.

"Надали има българин, който да не иска електронна рецепта. Отделяха се много пари, а все не ставаше. Хората мислят за работниците си, които са високообразовани, но и скъпо платени. Вместо да искат от дъжравата - акумулирали са си средства, докато са печелили добре - и сега предлагат да направят електронната здравна карта", каза Борисов, който изрази поздрави IT-компаниите за това, че "имаме истински патриоти, загрижени за държавата и хората".

Кой ще получи достъп до помощта "60:40"

Кандидатстването на компаниите, засегнати от кризата и заплашени от съкращения, за помощ по схемата 60:40 ще започне от 31 март.

Право на достъп до средствата за срок от 3 месца ще имат компаниите, които покажат спад на приходите си с повече от 20% от началото на кризата. Ще се подпомагат скеторите: търговия на дребно, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, организиране на конгреси и изложения, туроператори, спортни дейности, частни детски градини, прожектиране на филми. Фирмите в градове, поставени под пълна карантина (напр. Банско), които са спрели принудително търговската си дейност, също ще получат достъп до помощта.

Извън схемата ще останат работодатели в селското, горското, рибното стопанство, финанси и застраховане, както и държавното управление.

Работодателите ще трябва да поемат 40% от редовното възнаграждение на служителите и ще плащат осигуровките им, както и досега.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022