15 000 ч. IT труд в полза на държавата: Най-после България ще има електронна здравна карта Снимка: © Pixabay

15 000 часа безвъзмезден труд ще предложат компаниите от IT-сектора в полза на държавата по време на кризата с Covid-19. Това стана ясно от брифинг в Министерски съвет, на който присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и представители на Българската асоциация по иновации, бизнес услуги и технологии.

Най-спешната задача, с която ще се заемат IT-доброволците, е изграждането на националната здравно-информационна система - електронното досие, електронна рецепта и др. Очаква се готово решение да бъде представено до няколко месеца, по думите на Томислав Дончев.

"Инициативата е да подарим 15 000 часа от работата на специалисти в нашите технологични фирми и фирми за бизнес услуги. Тези часове да бъдат използвани за създаване или подобряване на системи в здравеопазването. Целта е държавата да излезе от кризата със системи, които ще са сред най-добрите в ЕС. Искаме да покажем, че в таква ситуация трябва да си помагаме и да използваме свободния ресурс в полза на обществото", каза Илия Кръстев, председател на асоциацията.

Пламен Цеков посочи, че в момента високотехнологичните компании също усещат намаление на поръчките, което води до освобождаване на ресурс.

"Залагаме на принципа "Помогни на държавата, вместо да искаш тя да ти помогне. Много компании работят pro bono по много технологични проекти. В България има много силни IT специалисти на световно ниво", каза той.

Ивайло Славов от асоциацията подчерта, че идеята е подкрепена от почти всички компании, които членуват в асоциацията. "В момент на криза най-важното е да бъдем заедно и да решим проблема", каза той.

Идеята за електронната здравна карта датира от близо 15 години, като целта й е в нея да се събере цялата информация за здравното състояние на гражданите, прегледите и хоспитализациите им, изписаните лекарства, изследванията, предстоящи профилактични прегледи и др. Проектът се смята за особено важен за усилване на контрола върху изразходването на средства от НЗОК и пресичането на практиката за източване на пари по клинични пътеки.

"Надали има българин, който да не иска електронна рецепта. Отделяха се много пари, а все не ставаше. Хората мислят за работниците си, които са високообразовани, но и скъпо платени. Вместо да искат от дъжравата - акумулирали са си средства, докато са печелили добре - и сега предлагат да направят електронната здравна карта", каза Борисов, който изрази поздрави IT-компаниите за това, че "имаме истински патриоти, загрижени за държавата и хората".

Кой ще получи достъп до помощта "60:40"

Кандидатстването на компаниите, засегнати от кризата и заплашени от съкращения, за помощ по схемата 60:40 ще започне от 31 март.

Право на достъп до средствата за срок от 3 месца ще имат компаниите, които покажат спад на приходите си с повече от 20% от началото на кризата. Ще се подпомагат скеторите: търговия на дребно, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, организиране на конгреси и изложения, туроператори, спортни дейности, частни детски градини, прожектиране на филми. Фирмите в градове, поставени под пълна карантина (напр. Банско), които са спрели принудително търговската си дейност, също ще получат достъп до помощта.

Извън схемата ще останат работодатели в селското, горското, рибното стопанство, финанси и застраховане, както и държавното управление.

Работодателите ще трябва да поемат 40% от редовното възнаграждение на служителите и ще плащат осигуровките им, както и досега.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023