15 дни в стъклена клетка. Ултрамаратонец се самоизолира в прозрачен контейнер пред НДК Снимка: © Facebook/Krasse Gueorguiev

Ултрамаратонецът Краси Георгиев ще прекара следващите две седмици изолиран в стъклена клетка, поставена пред Националния дворец на културата (НДК) в София. Той ще разполага само с легло и пътека за бягане, докато е под пълна социална изолация пред погледа на граждани.

Предизвикателството всъщност е експеримент с кауза. Идеята е да се съберат средства за превенция на зависимостите сред младите. Изпитанието за ултрамаратонеца започна в неделя (30 април) и ще продължи до 14 май.

Контейнерът, който ще бъде дом на Краси в следващите 15 дни, е с размери 3x3 м, и три от стените му са напълно прозрачни. Така всички, минаващи покрай мъжа, могат да наблюдават действията му, но няма да могат да комуникират с него.

"Никаква вербална комуникация с външния свят! Сам със себе си и времето в центъра на столицата, Краси ще вижда всичко, което се случва наоколо, но няма да влиза във вербален контакт с никого", посочват организаторите на експеримента.

Единствената комуникация за Красимир ще са 30-минутни чат-срещи всеки ден.

Той периодично ще получава предизвикателства от зрителите, които да изпълнява. Желаещите да проследят какво точно се случва в стъклената клетка в реално време, могат да го направят на сайта на проекта, където има постоянен live stream.

"Аз съм активен човек и да съм затворен някъде на едно място не е моето. Така се роди идеята - какво най-ужасно може да стане, за да не ходя никъде и се появи идеята за стъклената клетка", разказва ултрамаратонецът пред БНТ малко преди старта на изпитанието.

Експериментът цели да покаже до какви изменения в поведението може да доведе социалната изолация, както и да стимулира обществото и младите хора към по-устойчив начин на живот, физическа активност и връзка с природата. Екип от водещи специалисти ще следи отблизо физическото и психическото състояние на ултрамаратонеца.

Експериментът е част и от осведомителна кампания за различен вид зависимости сред младите, включително алкохолна, наркотична, хазартна и дигитална зависимост.

"След COVID пандемията много хора и най-вече подрастващите останаха вкъщи пред електронните устройства и тази идея се зароди след това. (Искахме) да дадем един положителен пример и да обърнем внимание на проблем, който стои сериозно в нашето общество", споделя авторът на проекта Венелин Георгиев пред bTV.

Красимир Георгиев е ултрамаратонец със световна популярност. Известен е като треньор, мотивационен лектор и диетолог. Участвал е в редица ултрамаратони, включително такива в Долината на смъртта в САЩ, друг през Северния полярен кръг, както и популярния "Маратон на пясъците".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024