15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча Снимка: © Министерство на отбраната, Фейсбук

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

Изключително сериозна остава обстановката в пловдивското село Отец Паисиево и карловски села Богдан и Каравелово.

Изгорели са 15 къщи във вилната зона на Отец Паисиево, като огънят стига до още постройки, съобщава БНТ.

Димът е обхванал целия горски масив в зоната - има пълна забрана за достъп до нея. По-рано през деня жителите бяха евакуирани в центъра на населеното място.

Около 10.00 ч. тази сутрин е подаден сигнал, че горят и над 300 дкр. иглолистни гори край град Стрелча, област Пазарджик. Към този час огънят се увеличава.

От Министерство на отбраната съобщиха по-рано, че хеликоптер Ми-17 е пренасочен от пожара край Стара Загора към Стрелча.

За овладяване на огъня помагат около 50 служители на ДГС Панагюрище, както и десетки доброволци.

Заради задимяването в района на третокласен път между Стрелча и Копривщица временно беше преустановено движението по него. Автомобилите вече се пропускат периодично, съобщиха от АПИ.

По-рано стана ясно, че в отговор на спешните искания за помощ в борбата срещу горските пожари е задействан "Механизмът за гражданска защита на Европейския съюз".

В сряда се очаква да пристигнат два хеликоптера от Чешка република, един от които от противопожарния флот на rescEU – резервът на европейските способности, финансиран от ЕС, включващ парк от самолети и хеликоптери за гасене на пожари, самолет за медицинска евакуация и стратегически резерв от медицински изделия и полеви болници, с които може да се реагира при спешни медицински случаи.


Магистрала "Хемус" отново е затворена заради пожар


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024