Снимка: © Getty Images

15 милиона дози от ваксината на Johnson & Johnson срещу Covid-19 са се оказали неизползваеми заради технологичен проблем в един от заводите в Балтимор, които произвеждат препарата.

Работници в Emergent BioSolutions са смесили погрешка част от веществата на ваксината на J&J със съставки за друга ваксина, което е довело до бракуване на партидата. Инцидентът се е случил още преди две седмици, но за него се разбира едва сега, когато New York Times разкри информацията.

Според Politico - висши служители на администрацията на Джо Байдън са били информирани за инцидента при подизпълнителя на Johnson & Johnson своевременно. Президентът на САЩ е трябвало да посети базата на Emergent по същото време, но е отменил ангажимента си.

"Не беше тайна, че Emergent не разполага с дълга скамейка от експерти във фармацевтичното производство", казва служител на Министерството на здравеопазването на САЩ пред Politico по повод случилото се.

Производственият дефект може да окаже негативно влияние върху имунизационната кампания в САЩ, в която до момента са поставени 100 милиона дози от ваксините.

Препаратът на Johnson & Johnson се чакаше с особено големи надежди, защото няма нужда от поставяне на две дози, а само една.

От Johnson & Johnson съобщават пред CNN, че качественият контрол в завода в Балтимор е установил една партида от лекарственото вещество, която не отговаря на стандартите.

"Партидата не е стигнала до етапа на пълнене и опаковане на флаконите с ваксини в нашия производствен процес", казват още от компанията. Emergent е трябвало да изпратят готовата субстанция до завод на Catalent в Ню Джърси, който бутилира ваксините.

Johnson & Johnson си поставяше за цел да достави 20 милиона дози от Covid-ваксината в САЩ до края на март 2021. Според централата на фармацевтичния производител, инцидентът в Emergent BioSolutions няма да попречи на този план, защото към момента тези дози се осигуряват от фабриката на Janssen в Нидерландия. Планът на J&J за април е доставянето на 24 милиона еднодозови ваксини в САЩ. До края на май доставените количества в Америка трябва да стигнат до 100 млн. дози, което изглежда твърде амбициозна задача на фона на затрудненията им в момента.

Заводът в Балтимор все още не е завършил процедурата по получаване на разрешение за производство на субстанцията от FDA. Не е ясно как инцидентът при Emergent ще повлияе върху лицензирането му. От разследването на Politico става ясно, че компанията се е надявала на бързо разрешение от FDA, защото вече е запонала да изпраща милиони дози на J&J към завода за бутилиране на Catalent, но те не могат да бъдат пуснати на пазара без зелена светлина от регулатора.

FDA одобри ваксината на Johnson & Johnson в САЩ в края на февруари, но компанията се сблъска с проблеми при увеличаването на обемите на производство и не успя да спази първоначалните графици, които са посочени в договора им с федералната администрация.

Колкото до страните от ЕС - първите дози от ваксината на Johnson & Johnson ще започнат да пристигат след средата на април. ЕК е направила поръчка за 200 000 000 дози от препарата с опция за удвояване на количествата.

България се надява да получи 2 милиона дози, но не от общия договор на ЕК (участието в него беше отказано в края на 2020 г.), а през двустранно споразумение с Швеция.


Спутник, AstraZeneca и Janssen: Какво показва сравнението на данните за трите векторни ваксини


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество