17-годишен тийнейджър победи световния No. 1 в шахмата Магнус Карлсен навръх рождения си ден Снимка: © Getty Images

Що се отнася до подаръците за рожден ден, победата над световния №1 и петкратен шампион определено ще бъде запомнящ се подарък за гросмайстора по шах Домараджу Гукеш.

На 17-ия си рожден ден младата индийска шахматна звезда победи Магнус Карлсен в блиц турнир преди ежегодното състезание в Норвегия. Карлсен е на върха на световната ранглиста от 2011 г. насам.

Домараджу Гукеш шах

След партията тийнейджърът получи торта от организаторите, за да отпразнуват както рождения му ден, така и победата му.

Шахматният блиц-турнир, в който Гукеш победи 32-годишния Карлсен, се проведе, за да се определят началните места на играчите за следващото състезание. В предстоящото такова, което се провежда в Ставангер, Норвегия, десет играчи вече са избрани да се състезават в един кръг, като всеки ще играе с всеки (т.нар. single round-robin). Победителят от турнира ще получи приблизително 68 400 долара, а завършилият на второто място ще спечели 36 500 долара.

Освен Гукеш и Карлсен, цял набор от най-добрите играчи в света ще участват, включително настоящият №2 в света Алиреза Фирузджа, както и Аниш Гири, Уесли Со, Хикару Накамура и Фабиано Каруана.

След три мача от официалния турнир Гукеш е четвърти в класирането с една победа, една загуба и едно равенство. А Карлсен е осми без победа след две равенства и едно поражение. Американецът Каруана е на върха в класирането. Турнирът в Норвегия ще продължи до 9 юни.

Миналата седмица световният No.1 в шаха спечели първия си турнир, откакто се отказа от защитаването на световната титла, която държи над десетилетие. Преди два месеца Карлсен разкритикува системата, която Международната федерация е наложила за определяне на световните шампиони, като заяви, че вече не се интересува от световния шахмат, но въпреки това ще продължи да играе в турнири от новия формат.

Домараджу Гукеш гросмайстор

Звездата на 17-годишния Гукеш бързо изгрява в шахматните среди, след като той трупа постижение още детските си години.

Индиецът за малко можеше стане най-младият гросмайстор по шах, когато спечели титлата на точна възраст от 12 години, 7 месеца и 17 дни. Точно тези 17 дни го разделиха със званието, което тогава се държеше от руската звезда Сергей Карякин. Рекордът обаче беше счупен по-късно от американеца Абхиманю Мишра, който стана най-младият гросмайстор по шах на възраст от 12 години, 4 месеца и 25 дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024