Неслучайно го наричат Шекспир на музиката. Този път и самият Боб Дилън няма никакво намерение да бяга от това, напротив. Първата му авторска песен от осем години насам е факт, и тя е поредното доказателство за виртуозните способности на музиканта.

Заглавието "Murder Most Foul" е заето от думите на призрака на бащата на Хамлет в едноименната трагедия (Да, убийство, по-позорно/от най-позорното убийство — грозно,/ невиждано и неестествено). Това е сцената, в която Призракът обяснява на Хамлет, че не може да си почине, докато не бъде отмъстено на убиеца му .

В центъра на творбата на Дилън стои друго знаково убийство - това на Джон Кенеди.

35-ият президент на САЩ е застрелян на 22 ноември 1963 година в колата си по време на обиколка в Далас. Това убийство остана една от загадките на 20 век.

Във всеки ред от текста на Дилън попадаме на различни препратки. Дилън ни кара да визуализираме отново събитията от деня на покушението, като повдига много въпроси, които остават без категоричен отговор до днес.

От намек към теорията, че убийството на президента е планирано от вицепрезидента Линдън Джонсън, който го наследява на поста, през споменаване на тримата скитници, за които се смята, че са били замесени, до репликата "Не можете да кажете, че Далас не ви обича", която е може би последното нещо, което Кенеди чува, преди да почине от устата на съпругата на губернатора на Тексас..

Не това обаче е същността на произведението на носителя на Нобелова награда за литература. Макар да определя събитието като "началото на поколението на Антихриста" и да търси трайните отпечатъци, които то оставя върху американското общество, в песента наблюдаваме една успоредна тематична линия - тази за спасителната сила на музиката. Препратките към музикалните произведения и явления, помогнали да се премине през този тъмен за историята на САЩ период, са десетки.

Ник Кейв казва за "Murder Most Foul":

"В сърцето на тази 17-минутна епична творба е трагично събитие, убийството на Кенеди - тъмен водовъртеж, който застрашава да повлече всичко със себе си, както се случва в САЩ през 1963 г.. Кръжейки покрай него обаче, Дилън изтъкава молитва от обичани неща - основно музикални, които ни подават ръка в тъмнината и ни освобождават от нея. С напредването на песента той ни хвърля нови и нови спасителни пояси, които ни повдигат от водата поне за миг и ни откъсват от това събитие."

Hush, little children, you'll understand
The Beatles are comin', they're gonna hold your hand

Дилън показва отново и отново творбите, които са помогнали на хората да справят с тежките моменти - от Beatlemania-та, която спохожда САЩ, до безбройните други велики изпълнители, които поръчва на популярния DJ от 60-те Улфман Джак. Втората част на текста се състои от дълъг списък от песни и музиканти - Ета Джеймс, Били Джоел, The Queen, The Animals, Джон Лий Хуукър и много, много други. "Murder Most Foul" се превръща в исторически плейлист.

Wolfman Jack, he's speaking in tongues
He's going on and on at the top of his lungs
Play me a song, Mr. Wolfman Jack
Play it for me in my long Cadillac
Play me that "Only the Good Die Young"
Take me to the place Tom Dooley was hung
Play "St. James Infirmary" and "The Port of King James"

Макар през 2016 да се превърна в едва втория музикант с Нобелова награда (Рабиндранат Тагор го предхожда, дори мнозина да забравят този факт), Боб Дилън трябваше да изчака до 2020 г., за да може най-дългата му песен досега да се превърне в първата, оглавявала класация на Billboard в САЩ - "Murder Most Foul" - в момента е начело на чарта за най-много дигитални продажби на рок песен.

Според информация на Nielsen само за периода от 27 март до 2 април те са били 10 хиляди.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024