Снимка: © Getty Images

Великобритания е на крачка от исторически рекорд - 2 месеца, през които не са използвани въглища за производството на електроенергия. Това е най-продължителният период без горене на въглища в страната от Индустриалната революция насам.

Една от причините за постижението е свързана с ефекта от икономическата криза след Covid-епидемията. Спирането на производствените мощности и преминаването в режим на работа от вкъщи доведе до снижаване на потреблението на електроенергия средно с между 15 и 20%.

През последните месеци енергийният микс на страната разчита все повече на централи, произвеждащи ток от възобновяеми източници, благодарение на включването на нови мощности в мрежата и слънчевото и ветровито време през пролетта.

"Индипендънт" посочва, че само до преди 10 години въглищните електроцентрали са генерирали до 40% от електричеството, потребявано във Великобритания.

През последните седмици соларните централи са произвели около 10% от електроенергията по мрежата в страната. Вятърните централи са стигнали до пиково натоварване в началото на април, когато са допринесли с 48% за микса. По същото време въглищните мощности са изключени от системата.

Това не е първият случай, в който енергетиката се лишава от производството на тези централи. Първият "ден без въглища" е отбелязан през 2017 г., а досегашният рекорд по продължителност датира от май 2019 г. с 18-дневно спиране на въглищните централи (данните не включват Северна Ирландия, която не е част от британската Национална електрическа система).

Великобритания си постави за цел да прекрати производството на ток от въглища до 1 октомври 2024 г. Страната все още продължава да ползва природен газ, но енергийният микс постепенно се променя към замяна на изкопаемите горива с възобновяеми източници. Само до преди 10 години ВЕИ са представлявали само 3 на сто от електричеството.

Към момента остават три електроцентрали във Великобритания, които продължават да ползват въглища за производството. Най-голямата от тях (намираща се край Селби в Йоркшир), планира да се откаже от горивото още през март 2021.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Корнелия Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Тошко Йорданов: Решението за изгонване на руските дипломати е лично на Кирил Петков

Според депутата от ИТН премиерът споделил идеята още при пътуването до Киев

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"