Снимка: © Getty Images

Великобритания е на крачка от исторически рекорд - 2 месеца, през които не са използвани въглища за производството на електроенергия. Това е най-продължителният период без горене на въглища в страната от Индустриалната революция насам. 

Една от причините за постижението е свързана с ефекта от икономическата криза след Covid-епидемията. Спирането на производствените мощности и преминаването в режим на работа от вкъщи доведе до снижаване на потреблението на електроенергия средно с между 15 и 20%.

През последните месеци енергийният микс на страната разчита все повече на централи, произвеждащи ток от възобновяеми източници, благодарение на включването на нови мощности в мрежата и слънчевото и ветровито време през пролетта. 

"Индипендънт" посочва, че само до преди 10 години въглищните електроцентрали са генерирали до 40% от електричеството, потребявано във Великобритания.

През последните седмици соларните централи са произвели около 10% от електроенергията по мрежата в страната. Вятърните централи са стигнали до пиково натоварване в началото на април, когато са допринесли с 48% за микса. По същото време въглищните мощности са изключени от системата. 

Това не е първият случай, в който енергетиката се лишава от производството на тези централи. Първият "ден без въглища" е отбелязан през 2017 г., а досегашният рекорд по продължителност датира от май 2019 г. с 18-дневно спиране на въглищните централи (данните не включват Северна Ирландия, която не е част от британската Национална електрическа система). 

Великобритания си постави за цел да прекрати производството на ток от въглища до 1 октомври 2024 г. Страната все още продължава да ползва природен газ, но енергийният микс постепенно се променя към замяна на изкопаемите горива с възобновяеми източници. Само до преди 10 години ВЕИ са представлявали само 3 на сто от електричеството. 

Към момента остават три електроцентрали във Великобритания, които продължават да ползват въглища за производството. Най-голямата от тях (намираща се край Селби в Йоркшир), планира да се откаже от горивото още през март 2021.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти