2 месеца без горене на въглища: Рекордът на Великобритания Снимка: © Getty Images

Великобритания е на крачка от исторически рекорд - 2 месеца, през които не са използвани въглища за производството на електроенергия. Това е най-продължителният период без горене на въглища в страната от Индустриалната революция насам.

Една от причините за постижението е свързана с ефекта от икономическата криза след Covid-епидемията. Спирането на производствените мощности и преминаването в режим на работа от вкъщи доведе до снижаване на потреблението на електроенергия средно с между 15 и 20%.

През последните месеци енергийният микс на страната разчита все повече на централи, произвеждащи ток от възобновяеми източници, благодарение на включването на нови мощности в мрежата и слънчевото и ветровито време през пролетта.

"Индипендънт" посочва, че само до преди 10 години въглищните електроцентрали са генерирали до 40% от електричеството, потребявано във Великобритания.

През последните седмици соларните централи са произвели около 10% от електроенергията по мрежата в страната. Вятърните централи са стигнали до пиково натоварване в началото на април, когато са допринесли с 48% за микса. По същото време въглищните мощности са изключени от системата.

Това не е първият случай, в който енергетиката се лишава от производството на тези централи. Първият "ден без въглища" е отбелязан през 2017 г., а досегашният рекорд по продължителност датира от май 2019 г. с 18-дневно спиране на въглищните централи (данните не включват Северна Ирландия, която не е част от британската Национална електрическа система).

Великобритания си постави за цел да прекрати производството на ток от въглища до 1 октомври 2024 г. Страната все още продължава да ползва природен газ, но енергийният микс постепенно се променя към замяна на изкопаемите горива с възобновяеми източници. Само до преди 10 години ВЕИ са представлявали само 3 на сто от електричеството.

Към момента остават три електроцентрали във Великобритания, които продължават да ползват въглища за производството. Най-голямата от тях (намираща се край Селби в Йоркшир), планира да се откаже от горивото още през март 2021.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание провежда последното си заседание

Днешното петъчното заседание на Народното събрание се очаква да бъде последното за този парламент

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024