Месец след "щедростта" на НС, хотелиерите не са получили компенсации за тока Снимка: © Getty Images

Хотелиерите и ресторантьорите още не са получили нищо от компенсациите, които щедро бяха обещавани от всички партии в Народното събрание преди месец.

Сега браншът е обявил намерения за протести по пътя Бургас - Варна на 27 август, а служебният министър на туризма Евтим Милошев и депутата от ГЕРБ Жечо Станков организираха спешна среща с недоволните в "Слънчев бряг".

На теория бюджетът трябва да компенсира разликата между средномесечната борсова цена в сегмента "Ден напред", ако тя надвишава базовата цена от 180 лв. на мегаватчас за небитовите клиенти.

Средствата би трявало да идват от Фонда "Сигурност на електроенергийната система", а схемата се оценяваше на около 230 млн. лв., като влиза в сила със задна дата от 1 юли.

Още при гласуването през юли бившият финансов министър Асен Василев беше предупредил, че решението на Народното събрание няма да помогне на бизнеса.

Причината е, че за да влезе в сила, то предвижда нотификация до Европейската комисия, а тя отнема месеци.

Тогава служебният министър на енергетиката Владимир Малинов на практика потвърди думите на Василев, но все пак настояваше парламентът да гласува.

Браншът иска помощи още сега заради текущите си разходи и резките пикове в цените на тока във вечерните часове при пазара "Ден напред". Това е и проблемът в дългосрочен план - че небитовите потребители сключват само краткосрочни договори, заради които са уязвими на значителни, макар и временни увеличения.

Съгласуването с ЕК, с което служебното правителство се оправдава, сега се превръща в мотив за недоволството на част от бизнеса. Преди ден Веселин Налбантов от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация едва ли не обвини Европейската комисия за това, че се е наложило да плати висока сметка за ток и се обяви за "евроскептик" пред БНР.

В българския Бюджет 2024 всъщност са заложени възможности за покриване на извънредни разходи за електроенергия при необходимост.

Сега и министърът на туризма Евтим Милошев твърди същото - че идва на срещата с бранша с "готово решение като акт на съпричастност към целия туристически сектор".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По идея на ГЕРБ отстраняването на Антон Славчев като шеф на КПКОНПИ се отлага

Решението за отстраняването на Антон Славчев беше отложено

20:15 - 12.09.2024
Важно днес

Столтенберг си намери нова работа след ръководния пост в НАТО

Той ще заеме друга позиция в областта на международната сигурност

18:02 - 12.09.2024
Важно днес

Екатерина Захариева ще трябва да отговаря за анти-ЛГБТ закона на изслушването си за еврокомисар

Темата е ключова в Европа, а ГЕРБ подкрепи закона, припомня Надежда Нейнски

17:57 - 12.09.2024
Важно днес

Пуснаха под домашен арест сина на бивш финансов министър, обвинен в убийство

Петър Александров е пуснат от ареста с електронна гривна

15:10 - 12.09.2024