2 обвинения и 50 000 лв. гаранция за Волен Сидеров

Председателят на "Атака" Волен Сидеров е получил две обвинения и е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 50 000 лв. съобщава Софийската районна прокуратура.

Проверката срещу Сидеров беше образувана в понеделник заради коментарите му в интервю за партийната ТВ Алфа, в което критикува призивите за носене на маски в църквите по време на Великденските служби и казва: "Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски".

Репортажът с обобщение на интервюто му е публикуван в сайта на Алфа със заглавието "Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски". Изявата на Сидеров се е случила часове след като директорите на три от най-големите болници в София - ВМА, "Пирогов" и "Александровска" - призоваха гражданите да останат по домовете си на Великден заради опасността от разпространение на Covid-19.

Сега прокуратурата съобщава, че Сидеров е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 320 от Наказателния кодекс "във връзка с отправени призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение".

Чл. 320. (1) (Предишен текст на чл. 320 - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който явно подбужда към извършване на престъпление чрез проповед пред множество хора чрез разпространяване на печатни произведения или по друг подобен начин, се наказва с лишаване от свобода до три години, но не с по-тежко наказание от това, предвидено за самото престъпление.

До отмяната на извънредното положение е забранено да се нарушават правила, наредби или мерки, издадени против разпространяването или появата на заразна болест по хората. Престъплението се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лв.

Второто обвинение срещу Волен Сидеров е за това, че "противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР". Сидеров все пак се е явил в столичната полиция на 14 април, за да получи обвинението си.

Според съобщението на прокуратурата - на 13 април Сидеров отправил заплахи спрямо органи на властта, с цел да ги принуди да не повдигнат горепосочените обвинения: „Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!“; „Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“.

Разследването по третата проява на Сидеров все още не е приключило.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024