Снимка: © Getty Images

"Така изглежда 2020 г. в една снимка" - коментарът е на журналиста Дан Лайънс, който публикува неповторим кадър от антирасистките протести в Сейнт Луис, щата Мисури. 

Сцената няма как да не направи впечатление - донякъде стряскащо, донякъде комично. Възрастна съпружеска двойка стои пред входната врата на имението си. Тя е боса, въоръжена със сребрист пистолет, той - с полуавтоматично оръжие, което изглежда сюрреалистично на фона на розовата му лятна риза и бежовите чорапи.  

На тротоара пред моравата им са се събрали няколко десетки чернокожи протестиращи, които минават "транзитно" покрай дома на семейството.

Целта на демонстрацията е друг имот в района - къщата на Лайда Крюсън, кмет на Сейнт Луис от Демократическата партия. 

Масовото присъствие на неканени гости обаче очевидно е притеснило обитателите на имението, което е част от затворен комплекс.  

За щастие - инцидентът в неделя следобед минава без насилие, но снимките и клиповете от мястото на събитието предизвикаха вълна от коментари в социалните мрежи. 

Местната полиция съобщава, че съпрузите на 61 и 63 години (Марк и Патриша МакКлоски, адвокати по професия) са подали сигнал за помощ, след като са забелязали как група от протестиращите е прескочила желязна ограда с надпис "Не преминавай" и "Частна улица". Призивът им към групата да се махне от терена е последван от "крещене на обидни думи и заплахи". 

"Когато жертвите са забелязали, че няколко души (от протеста) са въоръжени, те също са се въоръжили и са се обадили в полицията", се казва в обобщената справка от инцидента. 

"Новият сезон на The Sopranos не струва", пише @nachosarah. 

"Това се случва, когато протестираш пред Пoртланд Плейс в Сейнт Луис. Страх ги е от собствените им съграждани". 

Причината за напрежението в Сейнт Луис е решението на кмета Крюсън да публикува имената и адресите на протестиращи, които настояват местните власти да прекратят финансирането на полицията. Това е едно от най-често срещаните радикални искания на движението Black Lives Matter през последните два месеца след избухването на бунтовете заради полицейското насилие над чернокожи. 

Данните на протестиращите са пуснати във видеоклип с участието на Лайда Крюсън - ход, който провокира сериозно възмущение и призиви за оставката на кмета. Крюсън се извини за необмислената постъпка, но въпреки това протестите срещу нея продължават.  

Прочети