Филип Морис Интернешънъл обяви финансовите си резултати за четвъртото тримесечие на 2021 г. и за цялата финансова година. Лидерът в трансформацията на тютюневата индустрия отчита увеличение с 1.2 пункта - до 6.8%, на пазарния дял на нагреваемите тютюневи продукти, където се предлага IQOS, с изключение на САЩ.

Запазва се тенденцията 1/3 от приходите на компанията да се формират от бездимни продукти, а общият брой потребители на IQOS към края на 2021 г. възлиза на приблизително 21.2 милиона души (увеличение с близо 800 000 души в последните 3 месеца на годината), като около 15.3 милиона от тях са преминали изцяло на IQOS и са спрели да пушат.

71 са пазарите, на които Филип Морис Интернешънъл предлага водещата си бездимна платформа с амбицията те да станат 100 до 2025 г.

„Нашият бизнес постигна отлични резултати през 2021 г. с набиращ сила общ ръст на продажбите, висок едноцифрен органичен ръст на нетните приходи и двуцифрен ръст на коригираните доходи на акция с намалена стойност в сравнение с предходната година, която бе повлияна от пандемията. Уводлетворени сме, че през четвъртото тримесечие на годината постигнахме ускорение и резултатите за този период са по-добри от очакваното. Това включва и постепенно нарастване на потребителите на IQOS, както и стабилен дял в категорията на конвенционалните цигари, след като нашите инициативи, свързани с портфолиото от продукти, дадоха резултат и на много пазари започна разхлабване на противоепидемичните ограничения. Навлизаме в 2022 г. със солидна основа, поддържана от IQOS и вълнуващите иновации в нашето по-широко портфолио от бездимни изделия и предвиждаме органичен ръст от основната ни дейност от 4% до 6%“, сподели Яцек Олчак, главен изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл.

Яцек Олчак, главен изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл - IQOS

Освен че разширява бездимната категория с нови продукти, през миналата година Филип Морис направи ясна заявка за навлизане и в областта на терапевтичните продукти - част от стратегията “Отвъд никотина“ (Beyond Nicotine), като приключи придобиванията на 3 фармацевтични компании. До 2025 г. компанията планира да генерира приходи от поне 1 млрд. долара за производството и комерсиализацията на модерни терапевтични продукти за по-добър живот. Навлизането в нови бизнес територии започна с придобиването на датската компания Fertin Pharma, специализирана в производството на лекарствени продукти, базирани на системи за орален прием - таблетки, дъвки и др.

Последва придобиването на aмepиĸaнcĸaтa ОtіТоріс, известна cъc cвoя инoвaтивeн мeдиĸaмeнт в последен стадий на изпитване зa лeчeниe нa ocтъp миoĸapдeн инфapĸт, ĸoйтo ce пpиeмa чpeз инxaлaция. Πъpвoнaчaлнитe peзyлтaти oт ĸлиничнитe изпитвaния нa мeдиĸaмeнтa coчaт, чe eфeĸтът му чрез инхалиране e знaчитeлнo пo-бъpз - 2 минyти, в cpaвнeниe c 20 минyти пpи филмиpaнитe тaблeтĸи acпиpин зa дъвчeнe. През септември 2021 г. компанията придоби и 75% от дяловете на водещата британска фармацевтична компания за производство на инхалатори Vectura.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да пушиш не е готино - дори и да си Джена Ортега

Майката на актрисата се включи в дебата онлайн и даде съвет на дъщеря си

16:07 - 03.06.2023

Радев не смята, че кабинетът на Денков и Габриел е експертен

Президентът отказа да коментира протестите срещу него

15:49 - 03.06.2023

Турция изпраща войски и военна техника през България в Косово на фона на размириците там

Турция планира да изпрати специални военни части в Косово в отговор на искане на НАТО

14:23 - 03.06.2023

Френският уличен артист, чието сърце принадлежи на украинския народ

Художникът Кристиан Гюми, известен като C215, показва силата на Украйна в стенописи

14:00 - 03.06.2023

Русия забърка Apple и САЩ в "шпионски заговор" и ги обвини, че са хакнали хиляди iPhone-и

Разузнавателната служба ФСБ твърди, че е разкрила шпионска операция на САЩ. Apple отхвърля обвиненията

13:24 - 03.06.2023

17-годишен тийнейджър победи световния No. 1 в шахмата Магнус Карлсен навръх рождения си ден

Що се отнася до подаръците за рожден ден, победата над световния №1 определено е запомнящ се такъв

12:04 - 03.06.2023

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023