210 млн. лв. по-малко заради двойната ставка на лотариите

Агенцията за държавен финансов надзор (АДФИ) потвърди, че Комисията по хазарта е таксувала Българският спортен тотализатор и частните лотарийни игри с различни ставки за едни и същи игри.

По първоначални оценки на АДФИ - евентуалните пропуснати приходи за държавата са около 210 милона лева.

"Проверка на агенцията установява, че за една и съща хазартна игра държавното тото и организатор на лотарийни игри заплащат формирани по различен начин държавни такси, изчислени на различна основа. Защо е станало така, не е тема, която ние ще изследваме", казва ръководителят на АДФИ Георги Начев на брифинг.

От финансовата инспекция е извършена проверка по искане на министъра на финансите Владислав Горанов, в чието министерство попада и Комисията по хазарта. АДФИ е установила, че от 2014 г. приходите от внесените държавни такси по Закона за хазарта са повече от 500 милиона лева.

"Видно от чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта, държавната такса за моментна лотария следва да бъде в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра. От представените регитсри, справки и декларации е установено, че единственият оператор, който заплаща държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра е Държавното предприятие „Български Спортен Тотализатор“, се казва в изявлението на Начев.

Останалите лицензирани оператори на моментни лотарийни игри са плащали държажна такса от 20 процента върху стойността на събраните такси и комисиони за участие - по-висока ставка, но върху по-ограничена база от приходите на компаниите. За същата система признава и мажоритарният собственик на "Националната лотария" Васил Божков в интервюто си за "Свободна Европа", в което твърди, че законът не е нарушаван, защото "дава две възможности", а компанията му е преценила, че "по-тясната база е по-добра".

Процедурата по извършване на финансовата инспекция все още не е приключила, а данните са предварителни.

Начев отказа да коментира защо Комисията по хазарта е възприела този подход.

"Факт е, че тото и частни фирми плащат такси върху различна основа, вие преценете дали това е правилно", каза той.

В сряда служители на Специализираната прокуратура започнаха проверка в сградата на Комисията по хазарта. Резултатите все още не са обявени публично.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024