За 13-годишното си съществуване ДАНС е преживяла толкова шумни скандали, с колкото малко контраразузнавателни служби в света могат да се "похвалят" - от съмненията за политическо влияние и СРС-злоупотреби, през сътресенията след избора на Делян Пеевски за неин председател през 2013 г., до странния случай с изчезването на основателя й Петко Сертов в Гърция.

Среднощният арест на бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев по подозрения в бракониерство край Симитли обаче спокойно може да оглави класацията за най-трагикомични ситуации.

Георгиев беше задържан в компанията на президента на ФК "Витоша Бистрица" Сергей Ташков, действащ агент от Правния отдел на ДАНС ("колега на Бойко Борисов в спортния клуб "Бистришките тигри", по думите на министър Бойко Рашков), служител на горското стопанство в Симитли и столичен бизнесмен, идентифициран от "24 часа" като Димитър А.

Петимата са спрени от служители на МВР по сигнал за бракониерство около 23 ч. във вторник, а в каросерията един от джиповете им е открито убито диво прасе.

Пред Нова ТВ, Димитър Георгиев твърди, че "няма нищо общо" с хората от джипа, в който се е намирало отстреляното животно.

"Не съм убивал животно, не съм бил в един автомобил с убитото животно. Виждал съм 2 пъти хората от другия автомобил и нямам нищо общо с тях. Не съм бил на едно място в гората с тях. Засичаме се на прибиране", казва той пред Нова ТВ.

В джиповете са открити четири скъпи ловни карабини, шумозаглушител и 116 патрона. Малко преди да бъдат задържани, мъжете са опитали да изхвърлят торбичка с още 100 патрона и втори шумозаглушител.

Обяснението на задържаните: прасето е убито, защото мъжете видели, че куца и решили, че е болно. Версията им обаче беше отхвърлена от директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

Според него стрелбата е извършена в нарушение поради две причини - липса на изрично писмено разрешение и забрана за нощен лов според Закона за лова и опазване на дивеча.

"В момента доста лесно е да се обясни отстрелът на дива свиня, тъй като в страната има широко разпространено заболяване - африканска чума по свинете. Не е проблем дали отстрелът е санитарен или нормален. Има утвърден план и достатъчна численост. Проблемът е, че във всички случаи трябва да спазваме законовите изисквания. Не може кой когато иска да вземе пушката и да отиде да прави санитарен отстрел", казва Дамянов пред bTV.

Той потвърждава, че един от участниците в групата е разполагал с договор за организиран ловен туризъм с Горско стопанство - Симитли. Правомощията на неговата фирма са свързани с изпълнение на плана за отстрел, който е утвърден от Изпълнителната агенция по горите за определения дивечовъден участък "Дебелия рид".

"Това, което те не са свършили, е, че за всяко ловуване би следвало да има надлежно издадено писмено разрешително, в което се вписват имената на ловците, разрешение, начин на ловуване - в случая говорим само за разрешено индивидуално ловуване. След лова се изготвя разплащателен протокол и той се приспада от аванса, който фирмата е внесла. Нарушението е, че ние нямаме издадено разрешително. Това е елементарна административна услуга. То се издава в рамките на пет минути. Можело е да стане и в 16:55 ч., имаме договор, всички предпоставки за ловуване са налице", казва Дамянов.

Той определи като недопустимо участието на служител на Горското стопанство в незаконен лов. Досега заподозреният не е имал нарушения, но Дамянов препоръча на прекия му ръководител да наложи най-тежкото наказание - дисциплинарно уволнение.

"С тези действия той уронва престижа на колегията. Не може един наш служител да участва в незаконен лов", казва той.

Петимата задържани са освободени в сряда, като предстои да се направи експертиза по случая. Досега няма повдигнати обвинения, но прокуратурата в Благоевград води досъдебно производство за незаконен улов на едър дивеч.

Бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев беше освободен в края на май, след като служебният премиер Стефан Янев го уличи във вземането на политически мотивирани решения и уронване престижа на институцията.

Броени дни преди края на мандата на Бойко Борисов, Георгиев и шефът на ДА "Разузнаване" Атанас Атанасов решиха да си пуснат 5-месечни неплатени отпуски - ход, оприличен на "самообезглавяване на службите за сигурност" от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Димитър Георгиев контраатакува Рашков, като обяви, че ДАНС е отнела достъпа му до класифицирана информация, и обвини президента Румен Радев в наказателна акция заради осветяването на мрежа от руски шпиони в страната.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици