Снимка: © Getty Images

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че заразените с коронавирус в България вече са 243. Това означава, че от последния брифинг в 17:00 ч. на 25.03 е открит един нов случай. Общо за денонощието те са 23 от 350 изследвани лица.

Новият болен е в София, като не е контактно лице на друг от случаите. Не е в болница.

Началникът на ВМА заяви още, че има осем души, които са "нетърпеливи" да бъдат изписани, но все още не са изчистени напълно от вируса и тестването продължава. В Пирогов има 4 тежки случая, от които един в особено лошо състояние.

Мутафчийски каза също, че щабът ще предложи на здравния министър ограничителните мерки да бъдат удължени - към момента те важат до 27 март, но новото предложение ще обхваща периода до 12 април.

По-късно през деня здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която постаняви удължаване на мерките.

Ген. Мутафчийски каза, че на министър Ананиев ще бъде препоръчано още да отпадне поименното изброяване на държавите, пристигащите от които трябва да бъдат карантинирани, като вместо това вече всички влизащи в България хора да трябва да се подлагат на 14-дневна изолация.

От Министерството на образованието и науката съобщиха, че дните до 12 април ще са неприсъствени в училище поради удължаване на срока на въведените противоепидемични мерки със заповед на министъра на здравеопазването. Обучението на учениците ще продължи в електронна среда.

Ген. Мутафчийски съобщи, че вчера е направено дарение от 1 милион лева от физическо лице, но името му ще бъде обявени, когато преводът е официализиран.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"