$25 млн. от трансфера на украинската футболна звезда Мудрик ще отидат в помощ на войниците от Мариупол Снимка: © Getty Images

Украинският футболен клуб "Шахтьор (Донецк)" ще отпусне 25 млн. долара за подпомагане на войниците от Мариупол и техните семейства. Това стана ясно от изявление на президента на клуба Ринат Ахметов в понеделник.

Новината идва ден, след като украинският отбор "продаде" звездата си Михайло Мъдрик на "Челси" - клуб от английската Висша лига. За трансфера на 22-годишния играч "Шахтьор" получава сумата от 75 млн. долара, като се очаква и допълнителен бонус от още 35 млн. долара.

"Щастлив съм за Михайло и много се гордея с него. Той показа, че талантът и упоритата работа могат да направят невъзможното възможно. И не се съмнявам, че той ще блесне в Челси и в цяла Европа", коментира Ахметов.

Мудрик вкара три гола за украинския отбор в груповата фаза на Шампионската лига този сезон преди отборът да бъде елиминиран.

Президентът на клуба, който е и един от най-богатите хора в Украйна, обясни, че ще отдели 25 млн. долара, за да помогне на войниците, като парите ще бъдат използвани за покриване на различни нужди - "осигуряване на медицинско и протезно лечение, психологическа подкрепа" и други неща.

Проектът, по който ще бъдат отпуснати средствата, се казва "Сърцето на Азовстал". Украинските сили, които отбраняваха Мариупол в продължение на седмициq защитаваха последните си позиции в града именно от стоманодобивния завод "Азовстал", докато руските сили се опитваха да го превземат. В крайна сметка украинските войници отстъпиха от града през май миналата година.

Заради военните действия в източния регион Донбас, започнали още през 2014 г., "Шахтьор" досега домакинства в други украински градове като Лвов, Харков и Киев, а от началото на руската инвазия в Украйна посреща съперниците си на терена в Полша.

Ахметов изрази увереност, че Украйна ще спечели войната и обеща, че рано или късно отборът му ще изиграе приятелски мач срещу "Челси" в "украински Донецк". Към момента регионът продължава да бъде обект на един от най-кръвопролитните битки между украинските и руските сили.

Преди това английският отбор "Челси" беше собственост на руснака Роман Абрамович, който обяви клуба за продажба след началото на войната в Украйна. Клубът беше придобит от група, ръководена от Тод Бьоли и Clearlake Capital.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание провежда последното си заседание

Днешното петъчното заседание на Народното събрание се очаква да бъде последното за този парламент

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024