Снимка: © Instagram.com/leemryan

Той ще опита да пробяга повече от 264 км на фитнес пътека в рамките на 24 часа, за да подобри световния рекорд и да спечели шесто отличие на Гинес. Казва, че изобщо няма да му е скучно да гледа стената в продължение на цяло денонощие - и това не е изненада, защото предишните му постижения също са необикновени.

През 2018 подобрява рекорда на Дубайския маратон за най-бърз състезател, бутащ двойна детска количка. В нея се возят двете му дъщери, които са голямото му вдъхновение. Той прави всичко за благотворителни каузи – такъв е и случаят с новото му предизвикателство.

Запознайте се Лий Райън – британец, който живее в Дубай от 15 години. Той не е обикновен 37-годишен фитнес треньор, а човек с мисия.

„Можеш да направиш всичко, ако вложиш цялата си енергия в нещо“ и „Ако мечтаеш, можеш да го направиш“ са две от големите клишета, които да те мотивират в спорта. За Лий Райън обаче е достатъчно да напише имената на членовете на семейството си на обувките си за бягане и да добави: „Никога не се отказвай“.

На 5 март 2021 Райън ще се качи на фитнес пътеката и ще опита да пробяга повече от 267,7 км за 24 часа – това е котата на настоящия световен рекорд. За да го стори, той трябва да тича със средно темпо от 11 км/ч. Месеци наред треньорът се подготвя с дълги пробези, упражнения за издръжливост и обилни количества здравословна храна, както споделя в профила си в Instagram.

С предизвикателството Райън иска да насочи погледите на обществото към психичното здраве. Според него – на страдащите от този проблем е поставена стигма. „Те трябва да говорят, да изразят притесненията си и да получат помощта, от която се нуждаят“, казва фитнес треньорът. Затова е създал специална кампания за набиране на средства, които смята да дари на Mind – благотворителна фондация, подпомагаща хората с психични проблеми в Англия и Уелс.

Поставил си е за цел да събере 10 хиляди долара, а до момента онлайн кампанията е набрала близо една четвърт от сумата чрез 27 дарители.

„Причината да опитам да подобря рекорда с пробега на фитнес пътеката е да се предизвикам психически и физически по възможно най-добрия начин. Това е най-трудното изпитание, което съм предприемал“, признава Лий в платформата Just Giving, където събира средствата.

„В тези 24 часа, в които тичам, 3600 души могат да извършат самоубийство заради психични проблеми. Това е смъртен случай на всеки 40 секунди“, казва Райън.

Според данни на Световната здравна организация – самоубийствата са втората най-честа причина за смърт сред хората на възраст между 15-29 години. „Психичното здраве е много важно. Ето затова искам да помогна“, добавя Лий.

„Смятам, че психичното здраве носи в себе си стигма, особено по време на пандемия. Хората трябва да надигнат гласа си и да научат как да си помагат, да говорят с правилните специалисти, да бъдат достатъчно силни, за да си кажат: „Аз не съм достатъчно силен“. Това е нещо много важно и се надявам да помогна на тези хора. Нека го направим“.

Преди около три години Лий Райън показа, че е баща за пример. Той качи двете си дъщери на детска количка и семейството стигна до рекорд на Гинес на Дубайския маратон с време 3 ч., 27 мин. и 11 секунди, подобрявайки предишното постижение с цели 33 минути.

Веднага след това фитнес треньорът качи снимка с малките Лили и София, които едва ли знаеха какво се е случило, но стегнаха бицепси като баща си.

Райън държи и световния рекорд за най-много изпълнени упражнения тип „bumpee“ в рамките на 24 часа – общо 10 110. Това е фитнес упражнение, състоящо се от поза планк с изправени лакти, скок и вдигане на ръцете над главата.

Още през 2012 Лий се включи в Лондонския маратон в памет на свой приятел, загинал от рак на простатата. Треньорът нагърби 9-килограмова раница с тежести и тръгна по 42,2-километровото трасе, за да подкрепи борещите се срещу заболяването.

Любовта на Райън към бягането датира отдавна – до Virgin London Marathon той вече е участвал в седем маратона. Продължава да го прави и е капитан на Adidas Runners Club в Дубай.

Предизвикателството сега е по-сложно, тъй като живеещият в ОАЕ треньор трябва да избяга няколко маратона наведнъж. „Подготвям се, като се концентрирам върху дългите дистанции. Имало е хиляди случаи, в които не съм бил в настроение, не съм се чувствал добре, бил съм изморен, обвинявал съм неща извън контрола ми. Мислел съм да спра, но нито един път не съм се отказвал. Никога. Нямам намерение това да се променя в бъдеще“.

Райън често качва снимки, на които прави челни стойки, видеа, на които показва колко километра е избягал. Как не му е скучно, когато тича на пътеката с часове и гледа само стената пред себе си?

„Това е най-често задаваният въпрос във връзка с опита ми за нов рекорд. Отговорът ми е много прост – скуката е избор. Можеш да избереш да ти е скучно. Това обаче ще е твоя грешка. На мен изобщо не ми е скучно. Забавлявам се, знам какво искам да постигна и какво се изисква от мен. Това чувство и каузата ме тласкат напред“, казва Лий.

„Мнението на другите не трябва да ви тревожи. Ако им изглежда странно, но вас ви вълнува и ви кара да се чувствате по-добре, продължете да го правите“.


На 43 Том Брейди ще играе на Супербоул за десети път


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов