Не всички жертви на експлозиите в Бейрут са установени и идентифицирани.

Най-малко 73 души са загинали, а над 3700 души са ранени при детонациите в ливанската столица във вторник, според официалната информация. Вижте как изглеждаБейрут след експлозията в галерията.

Работата по спасяването на затрупаните хора и разчистването продължават, разследва се и причината за взрива. Появиха се и спекулации и за евентуална умишлена атака, подхранвана от изказвания от Белия дом.

Огромен взрив след пожар разтърси Бейрут, множество жертви

Подобна експлозия може да се случи вследствие на много голямо количество амониев нитрат. "Неприемливо" е обаче приблизително 2750 тона от веществото да е било съхранявано в склад на пристанището, заяви ливанският премиер Хасан Диаб.

Веществото се съхранява там шест години без предпазни мерки.

През 2013 г. ливанските власти забраняват на товарен кораб да продължи пътуването си от Грузия до Мозамбик в Южна Африка. Екипажът свършва горивото и провизиите си, а собственикът се отказва от кораба. Настъпва правен спор, като накрая на екипажа е разрешено да напусне кораба, който е оставен с опасния товар, който се е помещавал в склад.

Амониевият нитрат, който е част от процеса на производство на взривни устройства, може да взриви при по-високи температури. Веществото се използва за ракетно задвижване и преди всичко за производство на торове.

Безцветните кристали са се намирали в склада за опасни стоки в китайския град Тияндзин, където през 2015 г. след серия експлозии бяха убити 173 души.

В ЕС, например, боравенето с амониев нитрат попада в Закона за експлозивите.

Президентът Мишел Аун свика спешно заседание на кабинета в сряда, за да изясни причините за експлозията. "Няма да се спрем, докато не намерим отговорните и не ги накажем", написа Аун в Twitter, след срещата на кабинета при президента. Той обяви двуседмично извънредно положение.

Огромен облак се образува в небето на Бейрут по време на детонацията. От мощния взрив стъклата на прозорците са се счупили, а големи части от пристанището и районите в центъра на града са силно засегнати.

Очевидци говорят за тела по улиците и хора, погребани под развалини.

Армията се включи на помощ, за да транспортира ранените в болниците. Веднага беше организирана кръводарителска акция.

Пристанището е само на няколко километра от центъра на Бейрут.

Конкретните причини за бедствието все още не са ясни, но това не попречи на президента на САЩ Доналд Тръмп да прави спекулации. По думите му експлозиите са предполагаема „атака“ с „тип бомба“.

"Изглежда като ужасна атака", каза Тръмп на пресконференция в Белия дом във вторник. В отговор на въпрос за източника му на информация, президентът допълни, че генералите му са му казали, че очевидно не е случайност, а нападение. "Беше един вид бомба, да", каза Тръмп.

Взривът се случва дни преди заседанието на трибунал, подкрепян от ООН, който трябва да се произнесе по дело за убийството на бившия премиер Рафик Харири (баща на управлявалия до миналата есен Саад Харири), което силно променя политическата картина в Ливан. Четиримата заподозрени са от подкрепяна от Иран шиитска организация "Хизбула".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024