„30 под 30“: Защо толкова от младите герои на Forbes стигат до затвора Снимка: © Getty Images

Само преди няколко години Чарли Джавис беше на върха. През 2019 г. тя получи място в списъка „30 под 30“ на Forbes за работата си по стартъпа Frank, описван от нея като „Amazon за висшето образование“. Какво означава този иначе запомнящ се слоган, но всъщност изпразнен от съдържание?

Frank е замислен да помага на студентите да се ориентират в процеса на финансово подпомагане. Това, изглежда, се случва толкова успешно, че през 2021 г. JPMorgan Chase придобива компанията за 175 млн. долара, а Джавис става управляващ партньор в банката.

Основателката на поредния звезден стартъп се похвали, че само за четири години Frank се е разраснал, за да обслужва „над 5 милиона студенти в над 6 000 колежа“. Оказва се обаче, че тези бройки може да са били леко преувеличени.

Във вторник 31-годишната Джавис бе обвинена от Министерството на правосъдието, че „фалшиво и драстично е завишила броя на клиентите на компанията си“, за да накара JPMorgan Chase да я купи. Според иска Frank е имал само около 300 000 клиенти и е изфабрикувал данни, за да покаже по-голяма клиентска база. Счита се, че Джавис е наела специалист по данни, за да си измисли няколко милиона клиенти, а JPMorgan, която има около 240 000 служители и плаща на главния си изпълнителен директор 34,5 млн. долара за експертизата му, изглежда не е забелязала това при надлежната си проверка.

На Джавис са повдигнати отделни обвинения в заговор за извършване на телеграфна и банкова измама, за всяко от които се предвижда максимална присъда от 30 години затвор. Тя отрича всички обвинения.

Чарли Джавис, както бързо отбелязаха наблюдателните потребители на Twitter, не е първата от селекцията на Forbes „30 под 30“, която изведнъж се оказва заплашена от десетилетия в затвора. Напротив, присъединява се към група, в която са още Елизабет Холмс от Theranos, Адам Нойман от WeWork и съоснователят на FTX Сам Банкман-Фрийд, заедно с много други, които не получиха толкова медийно внимание.

През 2021 г. в иначе престижния списък на Forbes попадна Сам Банкман-Фрийд, самоопределящ се като „ефективен алтруист“. След драматичния срив на основаната от него криптоборса FTX той е изправен пред множество обвинения, вариращи от подкупване на чуждестранно правителство през пране на пари до незаконни политически помощи.

Неговата колежка Каролин Елисън, бивш ко-изпълнителен директор на Alameda Research, попадна в списъка през 2022 г. През декември Елисън се призна за виновна по седем наказателни обвинения, предвиждащи максимална присъда от 110 години затвор – заради сътрудничеството си тя вероятно ще получи далеч по-меко наказание.

Друг разбунил духовете „възпитаник“ на Forbes е Мартин „Фарма Бро“ Шкрели, който през 2012 г. влезе във финансовата категория на класацията. През 2018 г. вече е осъден на седем години затвор за измама с ценни книжа, макар че бе освободен предсрочно миналата година, като веднага стартира бюлетин за инвестиции.

Въпреки че Елизабет Холмс всъщност никога не е попадала конкретно в списъка „30 под 30“, тя оглави срещата на върха на Forbes „Под 30“, така че няма как да бъде подмината. Някога наричана "детето чудо" заради биотехнологичната си фирма Theranos, която има за цел да революционизира сферата на кръвните изследвания, днес тя е осъдена на 11 години и три месеца затвор след разкритията, че компанията ѝ е измама.

В списъка с кандидат-затворниците, попадали в престижните класации на Forbes, e и Тревор Милтън, основател на компания за водородно задвижвани камиони Nikola. През през 2020 г. бе в списъка „12 под 40“ на изданието, в който бяха подредени най-младите милиардери от Forbes 400.

„Тревор Милтън, 38-годишният отпаднал от колежа човек, който стои зад производителя на камиони с нулеви емисии Nikola Motor, се присъединява към редиците на най-богатите американски милениали, след като утрои нетното си състояние за по-малко от година“, се казва в материала.

Знаете ли как е забогатял толкова бързо? Вероятно се досещате, че иде реч за нередности. Може би най-гръмката е тази с промоклипа на камиона Nikola One, който се оказа съшита с бели конци фалшификация. През 2018 г., под напора на дадените обещания и дишащите във врата му инвеститори, вече няма накъде – Милтън трябва най-накрая да покаже дългоочакваното превозно средство на водород. И го прави. Компанията заснема реклама, на която показва възможностите на камиона. Оказва се обаче, че той не е бил способен да се движи на собствен ход и вместо това е бил пуснат по склон, а камерата – наклонена така, че да изглежда сякаш трасето е полегато.

Милтън е осъден за измама и очаква присъда през юни. „Няма съмнение, че ако наистина влезе в затвора, ще излезе след няколко месеца и ще започне подкаст за зелена енергия“, пише Аруа Махдауи, колумнист в Guardian.

„Влезлите в „30 под 30“ на Forbes са събрали общо 5,3 млрд. долара финансиране“, посочи технологичният предприемач Крис Бак. Хора от „30-те под 30“ на Forbes също така са били арестувани за измами и мошеничества на стойност над 18,5 млрд. долара. Невероятно постижение“, добавя той в коментар в Twitter. Първата сума е пресметната от изданиието, а втората е изчислена от Бак.

Изводът: Границата между новатор и измамник изглежда е станала тревожно тънка.

Проблемът, разбира се, не е във Forbes, а във визията за успех, която ни е била продадена, и във фетишизирането на младостта. „30 под 30“ не е просто списък, а манталитет: натиск да постигнеш велики неща, преди младостта да ти се изплъзне. Напрежението може да накара някои амбициозни хора да съкратят пътя, а това сякаш се поощрява: в края на краищата, милениълите са израснали, чувайки думите „симулирай, докато успееш“ (от наглийското „fake it ’til you make it“). С други думи, ако преувеличавате малко, това не е измама, а хъс… докато, разбира се, Министерството на правосъдието не почука на вратата.

Най-младите милиардери в Америка според Forbes 400


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петков разкри връзки на Атанас Русев с Пашата и видя предварителен сценарий в скандала около "Корал"

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024