Сам Банкман-Фрийд от FTX е дарявал десетки милиони на политици. Сега (почти) никой не иска парите му

Фалитът на криптоборсата FTX повдигна завесата над една от най-чувствителните теми в политиката - откъде идват огромните финансови потоци на партиите, от които зависи регулацията на финансовия пазар.

Сам Банкман-Фрийд, основател на вече банкрутиралата платформа, е един от най-големите донори на Демократическата партия - както през 2020, така и през 2022 г.

  • На последните президентски избори той е предоставил 5.2 млн. долара за кампанията на Джо Байдън, като влиза в класацията на най-щедрите индивидуални дарители на Демократите. Начело на списъка е милиардерът, медиен магнат и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг (56 млн. долара).
  • В кампанията за частичните избори в САЩ Банкман-Фрийд е дал близо 40 милиона долара на различни кандидати - огромната част от тези пари е отишла при Демократите, а около 250 000 долара са за Републиканци.
  • Шефът на FTX e втори в класацията на донорите за партията през 2022 г. Пред него е само финансистът Джордж Сорос с внушителните 128 млн. долара, според данни на OpenSecrets, цитирани от Fortune.

Не само Демократите са се възползвали от пари, преминали през злополучната криптоборса FTX.

Райън Саламе, който е мениджър в подразделението FTX Digital Markets, е похарчил близо 20 милиона долара за кампанията на кандидати от Републиканската партия в този изборен цикъл.

Фиаското на компанията накара доста от политиците, получавали дарения от Банкман-Фрийд да се разграничат от него и да се освободят от парите му.

  • Сенаторът от Илиноис Дик Дърбин (Дем) ще дари 2900 долара за "подходяща кауза" - стойността на дарение, което е получил от основателя на криптообрсата.
  • Сенаторът Кирстен Джилибранд от Ню Йорк също ще прехвърли 16 600 долара, получени от шефа на FTX, към благотворителна организация от Бронкс.
  • Джилибранд е съвносителка заедно с републиканката Синтия Лъмис на законопроект, подкрепян от Сам Банкман-Фрийд, за изясняване на регулациите при криптовалутите.
  • Хесус Гарсия, член на Камарата на представителите от Илиноис, също ще се освободи от своите 2900 долара, получени от него.
  • 5000 долара е дарението, взето от републиканския конгресмен Кевин Хърн през Райън Саламе, което сега ще отиде за благотворителна фондация от Оклахома на име "Food on the Move".

Скандал се оформя и около връзките на Сам Банкман-Фрийд с председателя на един от най-важните финансови регулатори в САЩ - Комисията по борсите и ценните книжа (SEC).

Бившият инвестиционен банкер Гари Генслер, който ръководи SEC от април 2021 г., е обвиняван за това, че е допуснал FTX да завлече инвеститорите и клиентите си с милиарди долари, без това да направи впечатление на службата.

Републиканците твърдят още, че Генслер се е срещал с Банкман-Фрийд през март, като на срещата е обсъждан вариант FTX да получи привилегирована позиция на пазара в САЩ.

Родителите на Сам Банкман-Фрийд също са активно обвързани с политическите кампании на Демократите.

И двамата са преподаватели от Станфорд - Барбара Фрийд е юрист, а Джоузеф Банкман е специалист по данъчно право.

Барбара Фрийд е председател на организацията Mind the Gap, която налива милиони в кампаниите на политически кандидати от Демократическата партия - по-специално на чернокожи политици.

Vox ги сравнява с модела от "Кешбол" (книгата на Майкъл Люис, адаптирана като филм с участието на Брад Пит), тъй като Mind the Gap привличат инвеститори чрез статистически модел, който претендира, че може да оцени точно какво ще е влиянието на всеки допълнителен долар върху вероятността за победа на Демократите в съответните избори.

FTX вече влезе в дневния ред на Вашингтон.

Комисията по финансови услуги в долната камара на Конгреса обяви в сряда, че ще проведе изслушвания във връзка с колапса на криптоборсата и очакват Сам Банкман-Фрийд да се яви лично на заседанията.

Колапсът на криптоборсата FTX е неспасяем: Създателят ѝ губи 94% от богатството си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024