Колапсът на криптоборсата FTX е неспасяем: Създателят ѝ губи 94% от богатството си Снимка: © Getty Images

Една от най-големите криптоборси в света - FTX - обяви банкрут, а създателят ѝ Сам Банкман-Фрийд подаде оставка.

Този ход бележи края на една хаотична седмица, която разтърси изцяло криптопазарите и сега може да доведе до един от най-големите сривове в индустрията.

Всичко започна, след като конкурентната гигантска платформа Binance провокира масово изтегляне на инвеститори и срив в стойността на криптовалутата ѝ на Банкман-Фрийд FTT. Основателят на Binance Чангпенг Жао обеща да я спаси със сделка за придобиване, но ден по-късно се отказа от намеренията си и я остави пред неизбежен фалит.

Ефектът от кризата в FTX се разпространява върху всички криптовалути през последните няколко дни - включително върху Bitcoin и Ethereum.

 • В четвъртък сутрин цената на Bitcoin беше паднала до ниво от 15 840 долара, което е 13% срив за един ден и е най-слабото представяне на валутата от ноември 2020 г. насам.
 • Другата голяма криптовалута Ethereum също изгуби 13% от стойността си заради драмите с FTX, преди да започне бавно възстановяване.
 • В петък пазарите на криптовалути, които вече се бяха понижили значително през последната седмица, тръгнаха отново надолу. Цената на биткойна спадна с 4%, а Etherum загуби 5% до 1230 долара.

30-годишният основател на FTX Сам Банкман-Фрийд, който доскоро се смяташе за "кредитор от последна инстанция" в най-големите кризи за криптовалутите и беше сравняван с централен банкер на криптопазара, е изгубил 94% от личното си състояние - загуба от близо 14 млрд. долара.

Сега основаната от него компания е обект на разследване от страна на Комисията по ценните книжа и фондовите борси и федералните прокурори в Ню Йорк.

 • Банкман-Фрийд повече не присъства в индекса на милиардерите на Bloomberg.
 • Роден в семейството на двама професори от Станфорд, той учи физика в MIT.
 • Създава FTX през 2019 г., като в последните години лобира пред Конгреса в полза на регулация на криптопазарите.
 • Той е вторият най-голям дарител за кампанията на Джо Байдън през 2020 г. (с 5.2 млн. долара) след Майкъл Блумбърг (с 56 млн. долара).
 • Преди FTX да се срине, той твърдеше, че иска да дари по-голямата част от богатството си заради т.нар. "ефективен алтруизъм" - философия, която приема благотворителността като гаранция за сигурното бъдеще на човечеството.

Гигантската щета не идва само от FTX, в която той притежава 53% дял. Банкман-Фрийд е собственик и на инвестиционния фонд Alameda Research, за който има съмнения, че е поддържал изкуствено цената на криптовалутата FTT и че е използвал парите на клиентите на борсата, за да покрива загубите си от сделки.

 • SEC - американският регулатор на финансовите пазари - е започнал разследване срещу управлението на средствата в FTX още преди няколко месеца, според Wall Street Jounal.

Финансови анализатори твърдят, че крахът на FTX не може да се сравнява с ефекта от фалита на Lehman Brothers, защото не застрашава глобалната финансова система.

Разкритията около злоупотребите с пари в борсата обаче осветяват сериозните слабости и рискове на търговията с криптовалути.

Надеждите на Банкман-Фрийд, че ще спаси FTX, рухнаха само за ден, след като Binance на Чангпенг Жао се оттегли от сделката.

 • Само за 2021 г. приходите на FTX са в размер на 1.02 млрд. щатски долара - ръст с 1000% за една година.
 • Приходите на Binance са в размер на 20 млрд. долара за миналата година, а обемът на транзакции в криптовалути през тази борса за 2021 г. надвишава 7.7 трилиона долара.
 • Binance има забрана за работа както в САЩ, така и в Китай, като оперира в Америка със самостоятелно подразделение.
 • Борсата на Жао е обект на няколко разследвания за това, че действа като "хъб за хакери, измамници и наркотрафиканти" (по данни на Reuters) и че e помагала на ирански фирми да изтъргуват 8 млрд. долара в нарушение на санкциите на САЩ.

Една от причините за рейда на Binance срещу Сам Банкман-Фрийд е именно неговият опит да съдейства за регулации срещу използването на криптоборсите за престъпна дейност.

Официалното обяснение за отказа им да помогнат на FTX е, че проблемите на конкурентната криптоборса са "извън техния контрол".

 • Източник на Associated Press разказва, че финансовите отчети на FTX са били като "черна дупка", в която не може да се разбере къде е разликата между активите и дълговете на FTX и тези на Alameda.
 • "Счетоводството беше кошмарно, а отношенията между FTX и Alameda са, меко казано, "кръвосмешение".

Преди Банкман-Фрийд да поиска помощ от Жао - човекът, който пръв алармира за нарушенията в борсата му - той е поискал финансиране от инвеститори в Силициевата долина и Уол Стрийт, но без успех.

FTX е получила отказ и от другите две големи конкурентни комании Coinbase и OKX, съобщава Fortune.

"Дупката", която Binance не желае да плати, е оценявана на 6 милиарда долара. Очаква се фалитът на FTX да доведе до лавина от съдебни дела и почти необратими загуби за по-малките инвеститори.

Това е най-тежката "катастрофа" в сферата на криптовалутите през 2022 г., която вече беше белязана от серия банкрути - Celsius, Voyager, Terra и др.

Само преди година пазарната капитализация на глобалния крипто пазар е оценявана на 3 трилиона долара. В момента тя е около 790 млрд. долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022