Елизабет Холмс от Theranos опитала да избяга, докато е под гаранция. С еднопосочен билет за сватба в Мексико Снимка: © Getty Images

Само няколко седмици след като е осъдена за измама, основателката на Theranos Елизабет Холмс се е опитала да избяга от Съединените щати. Това твърдят прокурори в ново съдебно досие срещу 38-годишната жена, която беше осъдена заради работата на нейното предприятие за кръвни тестове, което някога беше оценявано на стойност от 9 млрд. долара.

Според обвинителите, Холмс си е купила еднопосочен билет до Мексико още през януари миналата година в опит да избяга от страната и да се укрие от разследване.

Тя е резервирала самолетния билет без опция за връщане и го е анулирала едва след като прокурорите се свързват с адвокатите ѝ.

В продължение на години бившата звезда от Силициевата долина лъжеше, че технологията на компанията ѝ може да диагностицира всякакви заболявания само с няколко капки кръв от пациента. Идеята на Холмс бързо привлече вниманието на инвеститорите и тя успява да убеди множество влиятелни и богати хора като издателя Рупърт Мърдок и някогашния държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър да финансират проекта ѝ.

Тя беше осъдена на 11 години затвор по четири обвинения за измама, а в края на миналата година бившият оперативен директор на Theranos Рамеш "Съни" Балвани последва съдбата ѝ, като получи 13-годишна присъда за участието си в схемата.

Евентуално планираното бягство на Холмс е разкрито в нов съдебен документ, в който се посочва, че осъдената не е показала "никакво разкаяние" за измамата, която е извършила.

В подадената в четвъртък жалба прокурорите предоставят имейли от януари 2022 г., които показват, че федералното правителство на САЩ е имало опасения, че Холмс може да се опита да избегне наказанието.

"Наскоро правителството разбра, че г-жа Холмс има резервация за международно пътуване със самолет, планирано да отпътува през следващите няколко дни. С оглед на настоящите условия за освобождаване под гаранция, намираме това за обезпокоително.", пише помощник-прокурорът Джефри Шенк в имейл от 23 януари.

В отговор адвокатът на Холмс твърди, че пътуването ѝ е било планирано още преди първата ѝ присъда на 3 януари 2022 г. По думите му, тогава обвиняемата е искала да пътува до Мексико, за да присъства на сватбата на свои близки приятели.

Основателката на Theranos, която в момента е бременна, трябва да влезе в затвора на 27 април, след като съдията ѝ даде пет месеца отсрочка - достатъчно време да роди второто си дете, преди да бъде лишена от свобода.

Тя обаче обжалва решението и се опитва да убеди съдебните властите, че не бива да лежи изобщо в затвора.

Прокурорите се противопоставят на искането ѝ, като изтъкват, че има опасност Холмс да се укрие, ако не бъде вкарана в затвор. Те поставят и като аргумент жилището, в което тя и партньорът ѝ живеят в момента, което е на стойност от 13 хил. долара месечно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024
Бизнес

Дейвид Бекъм стана посланик на AliExpress, докато ЕС разследва китайския онлайн гигант

Футболистът Дейвид Бекъм е новото лице на гиганта за онлайн търговия AliExpress

16:43 - 27.05.2024