Елизабет Холмс от Theranos опитала да избяга, докато е под гаранция. С еднопосочен билет за сватба в Мексико Снимка: © Getty Images

Само няколко седмици след като е осъдена за измама, основателката на Theranos Елизабет Холмс се е опитала да избяга от Съединените щати. Това твърдят прокурори в ново съдебно досие срещу 38-годишната жена, която беше осъдена заради работата на нейното предприятие за кръвни тестове, което някога беше оценявано на стойност от 9 млрд. долара.

Според обвинителите, Холмс си е купила еднопосочен билет до Мексико още през януари миналата година в опит да избяга от страната и да се укрие от разследване.

Тя е резервирала самолетния билет без опция за връщане и го е анулирала едва след като прокурорите се свързват с адвокатите ѝ.

В продължение на години бившата звезда от Силициевата долина лъжеше, че технологията на компанията ѝ може да диагностицира всякакви заболявания само с няколко капки кръв от пациента. Идеята на Холмс бързо привлече вниманието на инвеститорите и тя успява да убеди множество влиятелни и богати хора като издателя Рупърт Мърдок и някогашния държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър да финансират проекта ѝ.

Тя беше осъдена на 11 години затвор по четири обвинения за измама, а в края на миналата година бившият оперативен директор на Theranos Рамеш "Съни" Балвани последва съдбата ѝ, като получи 13-годишна присъда за участието си в схемата.

Евентуално планираното бягство на Холмс е разкрито в нов съдебен документ, в който се посочва, че осъдената не е показала "никакво разкаяние" за измамата, която е извършила.

В подадената в четвъртък жалба прокурорите предоставят имейли от януари 2022 г., които показват, че федералното правителство на САЩ е имало опасения, че Холмс може да се опита да избегне наказанието.

"Наскоро правителството разбра, че г-жа Холмс има резервация за международно пътуване със самолет, планирано да отпътува през следващите няколко дни. С оглед на настоящите условия за освобождаване под гаранция, намираме това за обезпокоително.", пише помощник-прокурорът Джефри Шенк в имейл от 23 януари.

В отговор адвокатът на Холмс твърди, че пътуването ѝ е било планирано още преди първата ѝ присъда на 3 януари 2022 г. По думите му, тогава обвиняемата е искала да пътува до Мексико, за да присъства на сватбата на свои близки приятели.

Основателката на Theranos, която в момента е бременна, трябва да влезе в затвора на 27 април, след като съдията ѝ даде пет месеца отсрочка - достатъчно време да роди второто си дете, преди да бъде лишена от свобода.

Тя обаче обжалва решението и се опитва да убеди съдебните властите, че не бива да лежи изобщо в затвора.

Прокурорите се противопоставят на искането ѝ, като изтъкват, че има опасност Холмс да се укрие, ако не бъде вкарана в затвор. Те поставят и като аргумент жилището, в което тя и партньорът ѝ живеят в момента, което е на стойност от 13 хил. долара месечно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023