Основателката на компанията за здравни грижи и технологии Theranos – Елизабет Холмс – беше призната за виновна в измама и конспирация. Това се случи след няколко месеца на съдебни заседания в едно от най-знаковите дела в Силициевата долина през последните години.

37-годишната Холмс твърдеше, че нейните машини за диагностика могат да тестват стотици заболявания. Това обаче се оказа лъжа.

Theranos, която бизнесдамата основа в тийнейджърските си години - през 2003, беше представена като корпорация за здравни технологии. Холмс обяви, че екипът ѝ е разработил кръвни тестове, изискващи много малко количество кръв, които много бързо могат да открият точната диагноза на пациентите благодарение на иновативна технология.

Тя успя да събере над 900 милиона долара инвестиции от предприемачи като медийния магнат Рупърт Мърдок и директора на Oracle Лари Елисън. В пика си компанията беше оценявана на 9 милиарда долара, но през 2015 злоупотребите на Холмс бяха разкрити от професорите по медицина Джон Йоанидис и Елефтериос Диамандис. Те работиха заедно с разследващия журналист Джон Карейро от The Wall Street Journal и така измамите на директорката станаха публично достояние.

Фирмата ѝ се изправи пред юридически и маркетингови предизвикателства от страна на пациентите, здравните власти, инвеститорите, Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC), Центровете за медицински услуги и други институции.

През 2016 стана ясно, че нетното състояние на Елизабет Холмс се е стопило от 4,5 млрд. долара до… почти нула. След няколко години жалби, дела, обвинения и санкции, компанията ѝ преустанови дейност на 4 септември 2018 г.

Theranos обеща революция в здравните грижи, но разследващите установиха, че кръвните тестове на Холмс не са работели. Тя е знаела, че продава измамен продукт на инвеститорите и залъгва пациентите, но е яхнала вълната на финансовите успехи и е предпочела измамата пред това да се провали.

По време на съдебния процес няколко директори на лаборатории дадоха показания, в които обявиха, че са уведомили директорката за пропуските в технологията на Theranos, но били инструктирани да омаловажат опасенията си. В същото време Холмс повтаряла пред инвеститорите и пациентите, че технологията работи по план.

„Тя избра да действа нечестно“, обяви в заключението на аргументацията си прокурор Джеф Шенк. „Този избор не просто е бил коравосърдечен, а престъпен“.

Холмс призна за грешки в Theranos, но поддържаше тезата, че не е знаела, че „мами пациенти и инвеститори“.

Защитата ѝ се уповава на твърдението, че тя е „мотивирана и посветена в работата си бизнесдама, която е опитала да пробие в доминирана от мъже индустрия“. Те се надяваха съдът да бъде благосклонен към 37-годишната майка, която роди само преди няколко месеца.

Адвокатите ѝ насочиха обвиненията към бившия ѝ бизнес партньор и дългогодишен интимен приятел Рамеш Балвани. Холмс го обвинява в емоционално и сексуално насилие – нещо, което той отрича.

След разпит на десетки свидетели и преглеждане на стотици страници документи 12-членно жури в калифорнийския съд реши да признае 37-годишната жена за виновна по 4 от общо 11 обвинения, включително конспирация и онлайн измама. Тя отрича обвиненията, всяко от които може да ѝ донесе максимална присъда от по 20 години в затвора.

Холмс беше пусната на свобода и все още няма обявена дата за обявяване на присъдата ѝ.

Рамеш Балвани също ще се изправи пред съда за подобни обвинения. Делото му беше отложено за 11 януари 2022 г. Едва ли Холмс ще бъде осъдена преди завършването на процеса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев, Вучич и Алиев откриха газовата връзка със Сърбия, която ще "промени енергийната карта на Европа"

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023