Основателката на компанията за здравни грижи и технологии Theranos – Елизабет Холмс – беше призната за виновна в измама и конспирация. Това се случи след няколко месеца на съдебни заседания в едно от най-знаковите дела в Силициевата долина през последните години.

37-годишната Холмс твърдеше, че нейните машини за диагностика могат да тестват стотици заболявания. Това обаче се оказа лъжа.

Theranos, която бизнесдамата основа в тийнейджърските си години - през 2003, беше представена като корпорация за здравни технологии. Холмс обяви, че екипът ѝ е разработил кръвни тестове, изискващи много малко количество кръв, които много бързо могат да открият точната диагноза на пациентите благодарение на иновативна технология.

Тя успя да събере над 900 милиона долара инвестиции от предприемачи като медийния магнат Рупърт Мърдок и директора на Oracle Лари Елисън. В пика си компанията беше оценявана на 9 милиарда долара, но през 2015 злоупотребите на Холмс бяха разкрити от професорите по медицина Джон Йоанидис и Елефтериос Диамандис. Те работиха заедно с разследващия журналист Джон Карейро от The Wall Street Journal и така измамите на директорката станаха публично достояние.

Фирмата ѝ се изправи пред юридически и маркетингови предизвикателства от страна на пациентите, здравните власти, инвеститорите, Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC), Центровете за медицински услуги и други институции.

През 2016 стана ясно, че нетното състояние на Елизабет Холмс се е стопило от 4,5 млрд. долара до… почти нула. След няколко години жалби, дела, обвинения и санкции, компанията ѝ преустанови дейност на 4 септември 2018 г.

Theranos обеща революция в здравните грижи, но разследващите установиха, че кръвните тестове на Холмс не са работели. Тя е знаела, че продава измамен продукт на инвеститорите и залъгва пациентите, но е яхнала вълната на финансовите успехи и е предпочела измамата пред това да се провали.

По време на съдебния процес няколко директори на лаборатории дадоха показания, в които обявиха, че са уведомили директорката за пропуските в технологията на Theranos, но били инструктирани да омаловажат опасенията си. В същото време Холмс повтаряла пред инвеститорите и пациентите, че технологията работи по план.

„Тя избра да действа нечестно“, обяви в заключението на аргументацията си прокурор Джеф Шенк. „Този избор не просто е бил коравосърдечен, а престъпен“.

Холмс призна за грешки в Theranos, но поддържаше тезата, че не е знаела, че „мами пациенти и инвеститори“.

Защитата ѝ се уповава на твърдението, че тя е „мотивирана и посветена в работата си бизнесдама, която е опитала да пробие в доминирана от мъже индустрия“. Те се надяваха съдът да бъде благосклонен към 37-годишната майка, която роди само преди няколко месеца.

Адвокатите ѝ насочиха обвиненията към бившия ѝ бизнес партньор и дългогодишен интимен приятел Рамеш Балвани. Холмс го обвинява в емоционално и сексуално насилие – нещо, което той отрича.

След разпит на десетки свидетели и преглеждане на стотици страници документи 12-членно жури в калифорнийския съд реши да признае 37-годишната жена за виновна по 4 от общо 11 обвинения, включително конспирация и онлайн измама. Тя отрича обвиненията, всяко от които може да ѝ донесе максимална присъда от по 20 години в затвора.

Холмс беше пусната на свобода и все още няма обявена дата за обявяване на присъдата ѝ.

Рамеш Балвани също ще се изправи пред съда за подобни обвинения. Делото му беше отложено за 11 януари 2022 г. Едва ли Холмс ще бъде осъдена преди завършването на процеса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024