Край на сагата Theranos. Бившият оперативен директор последва Елизабет Холмс с присъда от 13 години затвор Снимка: © Getty Images

Бившият оперативен директор на фалиралата компания Theranos Рамеш "Съни" Балвани е осъден на близо 13 години затвор за участието му в измамата с кръвните тестове на предприятието. Той следва основателката на Theranos Елизабет Холмс, която през ноември получи присъда за 11 години лишаване от свобода. Така развивалата се близо две десетилетия сага за един от най-големите скандали в Силициевата долина е на път да приключи.

Присъдите и на двамата замесени са във връзка с огромната схема на компанията за кръвни тестове, която е подвеждала инвеститори и пациенти, че използва революционна технология, която може да прави стотици изследвания с една капка кръв.

Наказанието на Балвани е 13 години лишаване от свобода, което е с две години по-малко от това, което беше поискано от федералните прокурори. Адвокатите на обвиняемия се опитаха да издействат присъда за срок от между 4 до 10 месеца, но това не се получи.

Окръжният съдия на САЩ Едуард Давила заяви, че финансовите отчети, изготвени от Балвани, "не са просто прогнози, а лъжи" и са "истинско бягство от честните бизнес практики".

Случаят показа тъмната страна на Силициевата долина, разкривайки как безграничната амбиция може да се окаже или превърне в лъжа.

  • Скандалът се върти около неверните твърдения на компанията, че е разработила устройство, което може да открива стотици заболявания само с няколко капки кръв, взети с убождане на пръста.
  • Идеята на основателката на Theranos Елизабет Холмс бързо привлича вниманието на инвеститорите. Тя успява да убеди множество влиятелни и богати хора да финансират проекта ѝ.
  • Сред тях са издателят Рупърт Мърдок и някогашният държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

Години наред технологията на Theranos бива популяризирана, докато журналистическо разследване на "The Wall Street Journal" не разкрива, че тестовете са неточни, а изследванията се осъществяват чрез устройства с традиционна технология.

Съни Балвани прекарва шест години като главен оперативен директор на компанията, докато поддържа и романтична връзка със самата Холмс, която продължава до раздялата им през 2016 г.

Двамата никога не са свидетелствали един срещу друг. Пред заседатели по време на съдебния ѝ процес обаче Холмс обвини Балвани, че я е манипулирал в продължение на години с емоционално и сексуално насилие. Неговите адвокати отхвърлиха тези обвинения.

Кой е Съни Балвани?

В съдебните документи адвокатите му го представят като трудолюбив имигрант, който се е преместил от Индия в САЩ през 80-те години на миналия век, за да стане първият член от семейството си, който посещава колеж. През 1990 г. той завършва Тексаския университет със специалност "Информационни системи".

Бившият оперативен директор на фалиралата компания Theranos пред съда в Калифорния

По-късно се премества в Силициевата долина, където първо работи като програмист за Microsoft, а след това основава онлайн стартъп, който продава за милиони долари през 90-те години.

В същото време Балвани се запознава с Холмс, когато тя току-що е напуснала Станфордския университет, за да основе Theranos. Той е запленен от нея и от стремежа ѝ да направи революция в здравеопазването.

Адвокатите на Балвани твърдят, че той е инвестирал около 5 млн. долара в дял в компанията ѝ - малка част от някогашното състояние на Холмс, което възлизаше на 4,5 млрд. долара. Това богатство изчезна, след като предприятието фалира през 2015 г. на фона на разкритията за измамата.

"Г-н Балвани не е същият като Елизабет Холмс. Всъщност той е инвестирал милиони долари от собствените си пари. Никога не е търсил слава или признание и има дълга история да дарява на тези, които имат по-малък късмет", пишат адвокатите му в официално становище до съдията.

Основателката на Theranos Елизабет Холмс се явява пред съда в САЩ по обвинения в измама

Те твърдят също, че Холмс "е драстично по-виновна" за измамата на Theranos, а техният клиент е бил адекватно наказан чрез интензивното медийно отразяване по случая. По думите им той "е загубил своята кариера, репутация и способността отново да работи".

От другата страна, федералните прокурори представят Балвани като безмилостен и жаден за власт съучастник в престъпления, които са коствали милиони на инвеститорите и са изложили на опасност хората, подложили се на кръвните изследвания.

"Балвани е представял фалшива история за технологията и финансовата стабилност на Theranos ден след ден на всяка среща. Той поддържа тази фасада, след като разбира, че честността може да унищожи Theranos", посочва обвинението.

С присъдата и на двамата замесени в измамата един от най-големите скандали в Силициевата долина е към своя край. Възможно е обаче да се появи и продължение, тъй като Холмс и Балвани възнамеряват да обжалват присъдите си.

Историята за възхода и падението на Theranos обаче вече е разказана в сериала „The Dropout”, който е изцяло вдъхновен от реалните събития покрай случилото се.

Основателката на Theranos Елизабет Холмс е обвинена в измама "Грандиозна слава с измама за милиарди": 11 г. затвор за Елизабет Холмс от Theranos


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024