Елизабет Холмс от Theranos е осъдена на 11 г. затвор за измама Снимка: © Getty Images
  • Основателката на фалиралата компания Theranos - Елизабет Холмс - е осъдена на 11 години затвор по четири обвинения в измама.
  • Те са свързани с огромната схема на компанията ѝ за кръвни тестове, която е подвеждала инвеститори и пациенти, че използва революционна технология, която може да прави стотици изследвания с една капка кръв.
  • Преди произнасянето на присъдата съдията по процеса заяви, че поне 10 потърпевши са били измамени с около 121,1 милиона долара.

Основателката на фалиралата компания Theranos, Елизабет Холмс, е осъдена на малко повече от 11 години затвор за измама. Обвиненията са свързани с работата на нейното предприятие за кръвни тестове, което някога беше оценявано на стойност от 9 млрд. долара.

В продължение на години бившата звезда от Силициевата долина лъже, че технологията на компанията ѝ може да диагностицира всякакви заболявания само с няколко капки кръв от пациента. 38-годишната Холмс заяви пред съда със сълзи на очите, че изпитва "дълбока болка" за тези, които са били подведени от измамата.

Очаква се Холмс да обжалва присъдата. По време на съдебния процес прокурорите посочиха, че тя умишлено е заблуждавала лекари и пациенти относно водещия продукт на Theranos. Те също така я обвиняват, че е преувеличила значително резултатите на фирмата пред инвеститорите.

В крайна сметка съдебните заседатели признаха Холмс за виновна по четири обвинения. Преди съдия Едуард Давила да издаде присъдата си в петък, обвиняемата прочете реч пред съда, в която със сълзи на очите се извини на инвеститорите и пациентите.

"Съкрушена съм от грешките си. Всеки ден през последните години изпитвах дълбока болка за това, което хората преживяха, защото ги подведох", каза тя.

Адвокатите на Холмс твърдяха, че тя е била добронамерен предприемач, а сега е отдадена майка. Тя роди първото си дете през юли 2021 г. в разгара на съдебния процес срещу нея. Техните становища бяха подкрепени от повече от 130 писма, изпратени от роднини, приятели и бивши колеги, които възхваляваха измамничката. Съдията обаче предположи, че писмата биха имали различен тон, ако авторите им се бяха запознали с всички доказателства, показани в рамките на съдебния процес.

Защитните поискаха обвиняемата да не бъде осъждана на затвор, а да получи наказание от 18 месеца, за предпочитане под домашен арест. Исканията им обаче не бяха уважени.

Прокурорите поискаха Холмс да плати и обезщетение в размер на 804 млн. долара, но съдията остави този въпрос за следващо изслушване, което още не е насрочено.

Само допреди няколко години тя беше сравнявана с основателя на Apple - Стийв Джобс, а през 2014 г. Forbes я определи като "най-младата милиардерка, натрупала състояние си сама".

Тя основава Theranos, след като напуска Станфордския университет на 19-годишна възраст. Стойността на компанията рязко се покачва, след като Холмс твърди, че нейните машини за диагностика могат да тестват стотици заболявания, включително да откриват рак и диабет.

Това обаче се оказа лъжа. Разследване на „The Wall Street Journal“ през 2015 г. разкрива измамната схема зад компанията и след това предприятието бързо беше затрупано от съдебни дела, маркетингови предизвикателства и ограничения от Центъра за медицински грижи (CMS). През 2018 г. Theranos обяви фалит.

Историята за възхода и падението на Елизабет Холмс наскоро беше разказана и в сериала „The Dropout”, който е изцяло вдъхновен от реалните събития покрай основателката на Theranos и е създаден по едноименния подкаст.

Основателката на Theranos Елизабет Холмс е обвинена в измама "Грандиозна слава с измама за милиарди": 15 г. затвор грозят Елизабет Холмс от Theranos


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Нали Борисов иска да е премиер. Билбордовете са реклама и за него

Той ще обжалва решението на ЦИК за глоба

08:32 - 28.05.2024
Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024