Статията е обновена на 19 ноември 2022 г., след като присъдата беше произнесена.

Основателката на фалиралата компания Theranos Елизабет Холмс беше осъдена на 11 години затвор заради огромната измамна схема, в която бяха завлечени стотици инвеститори - включително личности от ранга на Рупърт Мърдок и Хенри Кисинджър.

Съдът определи наказанието ѝ на 18 ноември, след като прокуратурата поиска поне 15 г. ефективна присъда и обезщетение в размер на повече от 800 млн. долара.

  • Елизабет Холмс беше призната за виновна през януари по обвинения, че е излъгала инвеститорите, партньорите и клиентите си, че компанията ѝ е разработила революционна технология, която може да прави стотици изследвания с една капка кръв от пациента.
  • Технологията ѝ се оказа пълна лъжа, а разследването срещу нея бързо се превърна в един от най-големите скандали, които Силициевата долина някога е виждала.

От обвинението посочват, че 38-годишната Холмс „многократно е предпочитала лъжите, шумотевицата и перспективата за милиарди долари пред безопасността на пациентите и честното отношение към инвеститорите".

"Тя се е възползвала от надеждите на своите инвеститори, че един млад, динамичен предприемач е променил сферата на здравеопазването. Чрез измамата си тя е постигнала грандиозна слава, обожание и богатство за милиарди долари", пише помощник-прокурорът Робърт С. Лийч в съдебен доклад по делото.

Нейните адвокати призоваваха тя изобщо да не бъде осъждана на затвор, а да получи най-много 18 месеца под домашен арест.

Те пледират, че Холмс е станала "жертва" - включително заради медийното отразяване на делото, което е унищожило трайно репутацията ѝ и я е превърнало в „карикатура, която да бъде осмивана и очерняна“, въпреки че тя е „грижовна майка и приятелка“.

  • Холмс роди първото си дете през юли 2021 г. в разгара на съдебния процес срещу нея.
  • Последното ѝ явяване пред съда през октомври 2022 г. доведе до предположенията, че тя отново очаква бебе, тъй като има видимо оформен корем на бременна жена.

Елизабет Холмс - от милиардерка и корица на Forbes до измамата за милиарди

Само допреди няколко години Елизабет Холмс беше смятана за същинска звезда на Силициевата долина, сравнявана дори с основателя на Apple - Стийв Джобс. Някои от най-известните медии я поставяха на кориците си или я включваха в класации за "жените, които ще определят бъдещето".

Forbes я описва като „най-младата милиардерка, натрупала състояние си сама" през 2014.

Тя постига това, като основава биотехнологичната си фирма Theranos, за която се твърди, че разработва революционна технология за диагностициране на заболявания с кръвни тестове - над 240 изследвания с една капка кръв.

  • Холмс успява да убеди множество влиятелни и най-вече богати хора да инвестират в компанията ѝ, сред които и издателят Рупърт Мърдок, който влага близо 100 млн. долара в нейния стартъп.
  • В надзорния съвет на фирмата пък тя успява да привлече известни личности като някогашните държавни секретари на САЩ Хенри Кисинджър и Джордж Шулц.

Революционната ѝ идея обаче се оказва твърде хубава, за да е истина.

Разследване на „The Wall Street Journal“ през 2015 г. разкрива, че тестът на компанията ѝ е със значителни неточности и че всъщност са извършвани изследвания с помощта на усройства с традиционна технология.

През 2015 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата започва разследване, след като се оказва, че много от тестовете на Theranos дават толкова грешни резултати, че стават опасни за пациентите.

След това проблемите за компанията започват да се трупат – съдебни спорове от пациенти и инвеститори, маркетингови предизвикателства и забрани от Центъра за медицински грижи (CMS) от Комисията по ценните книга на САЩ (SEC).

През 2018 г. беше повдигнато обвинение срещу Холмс и тогавашния ѝ партньор Рамеш Балуани в измама.

  • Балуани е бивш главен оперативен директор на Theranos и също е участвал в схемата за милиарди.
  • В хода на съдебния процес Холмс твърдеше, че той е упражнявал емоционално и физическо насилие по време на връзката им, което е повлияло на поведението ѝ като директор.
  • Самият Балуани беше осъден през юли по 12 обвинения в измама.
  • Според регулаторите компанията е взела над 700 млн. долара от инвеститорите, докато е представяла неверни твърдения за успеха на здравната технология, която предлага.

Историята за възхода и падението на Елизабет Холмс наскоро беше разказана и в сериала „The Dropout”, който е изцяло вдъхновен от реалните събития покрай основателката на Theranos и е създаден по едноименния подкаст.

Адвокатите ѝ твърдяха, че ако окръжният съдия на САЩ все пак реши да я изпрати в затвора, тя заслужава по-лека присъда, тъй като не представлява опасност за обществото и няма предишно криминално минало.

Прокурорите обаче посочват, че заради мащаба на измамата присъдата на Холмс трябва да „отразява сериозността на деянията ѝ и ще осигури справедливо наказание за престъпленията".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024