30-ти юбилей на Театър "Кредо“ от България и Япония Снимка: © Емма Бардизбанян

През ноември Театър „Кредо“ чества своя 30-ти юбилей и 30-годишнината на легендарния си спектакъл „Шинел“ по Гогол. Честванията на юбилея са в традиционния за Театър „Кредо“ дух – на българска и международна сцена.

30-годишнината на театъра и спектакъла ще бъде отбелязана с юбилейно представление на „Шинел“ на 28 ноември от 19.30 ч. в Театър 199 „Валентин Стойчев“, на чиято сцена спектакълът се радва на интереса на 3 поколения зрители у нас.

В началото на ноември 30-ят юбилей на Театър „Кредо“ бе отбелязан и в Япония. За 3-ти пореден път българският театър, любимец на японската публика от 2006 година до днес, бе в програмата на „Горски театрален фестивал Мацуе“ в префектура Шимане. Това е 11-то поред гостуване на Театър „Кредо“ в страната на изгряващото слънце, което го прави българският театър-рекордьор по брой гостувания в Япония.

Театър „Кредо“ е един от най-дълголетните независими театри в България

Негови основатели са артистите Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека. На 6 ноември 1992 година се състои премиерата на първия спектакъл на Театър „Кредо“ - „Шинел“ по Гогол, с който театърът ярко и категорично се заявява на българска и световна сцена.

Появата на „Шинел“ в българския театър бележи началото на нов начин на мислене, създаване и отглеждане на театрална продукция. Спектаклите на „Кредо“ се отличават с уникален стил и дълголетие и са се превърнали в запазена марка за българско качество от световна величина.

Днес Театър „Кредо“ е емблема на независимия театър у нас, а неговият спектакъл „Шинел“ е емблема на българския театър по света в продължение на 30 години.

Отличеният с 14 международни награди „Шинел“ по Гогол на Театър „Кредо“ е феномен в българския театър. Той е най-дълго играният спектакъл у нас и най-аплодираният български спектакъл по света в продължение на 3 десетилетия. В своята 30-годишна история емблематичният „Шинел“ на Театър „Кредо“ има над 600 представления, изиграни на рекорден брой езици по цял свят.

Няма друг български спектакъл, игран на 9 езика – български, руски, английски, френски, немски, испански, сръбски, гръцки и японски.

„Шинел“ е българският спектакъл с рекорден брой международни участия – над 200 международни фестивала в десетки страни и стотици градове по света.

„Шинел“ е единственият спектакъл в историята на българския театър, който две поредни години е хит на най-големия световен фестивал на изкуствата – Единбургския фестивал във Великобритания (1996, 1997). И при двете участия на фестивала, британската критика дава най-високата оценка за спектакъла – 5 звезди на вестник „The Scotsman“. През 1997 година списание „The List“ го нарежда в класацията „ТОР 20” на най-забележителните събития на Единбургския фестивал.

„Шинел“ е единственият български спектакъл в класацията ТОП 5“ на вестник „Гардиън”, който го нарежда сред 5-те най-добри спектакли в лондонския театрален афиш през 2000 година, когато Театър „Кредо“ гостува със спектакъла в „Барбикан център“ в Лондон. „Шинел“ е единственият български спектакъл в програмата на световно известния културен център, включваща заглавия с участието на имена като Бенедикт Къмбърбач, Жулиет Бинош, Кейт Бланшет и други.

„Шинел“ по Гогол на Театър „Кредо“ е българският спектакъл, който в продължение на 30 години се радва на рядко срещания единодушен възторг на публика и критика по цял свят. Още при първата поява на „Шинел“ в Русия през 1995 година, ревнивата към своята класика руска критика обявява спектакъла за „едно от най- забележителните събития в театралния живот на Европа от втората половина на ХХ век“.

Успешните страници в 30-годишната история на Театър „Кредо“ са написани освен с „Шинел“ и с другите спектакли на театъра. 16 години от успешната си 3-десетилетна история у нас и по света, Театър „Кредо“ пише и със спектакъла “Каквото направи дядо, все е хубаво” по Андерсен. Спектакълът е създаден по покана и с подкрепата на датската юбилейна фондация „Ханс Кристиан Андерсен 2005” като част от програмата на световното честване на 200-годишнината от рождението на Х. К. Андерсен в Дания през 2005 година. Спектакълът има над 200 представления на българска и международна сцена. Игран е на 4 езика – български, руски, английски и японски. Показан е на над 50 международи фестивала. Отличен е с 8 международни награди.

През 2015 година Театър 199 „Валентин Стойчев“, копродуцент на спектаклите „Шинел“ и „Каквото направи дядо, все е хубаво“, възлага на Театър „Кредо“ създаването на един от двата спектакъла за отбелязване 50-годишния си юбилей. Така в афиша на Театър „Кредо“ се появява спектакълът „Дневникът на един луд“ по Гогол, който за 6 сезона има над 50 представления.

Отличен е с награда за мъжка роля на международния фестивал на моноспектакъла „БГМОТ“ в Габрово (2016), номинация „Икар“ за дебют (2016), номинация „Аскеер“ за изгряваща звезда (2016) и награда за сценография на международния фестивал „Пиеро“ в Стара Загора (2021).

През 2019 година в афиша на Театър „Кредо“ се появява спектакълът “РевизорЪт” по Гогол, отличен с 4 награди „Икар“ за дебют, номинация „Икар“ за сценография, 4 награди на международния фестивал на малките театрални форми във Враца - за режисура, сценография и две мъжки роли и с 2 награди на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кр. Сарафов“.

  • През 2008 година „Съюзът на артистите в България“ присъжда на Театър „Кредо“ специална награда „Икар” за приноса му в популяризирането на българския театър и култура по света.
  • През 2009 година Театър „Кредо“ е номиниран за престижната европейска награда „Нови театрални реалности”, присъждана от Европейската комисия на най-изтъкнатите европейски театрални творци за иновациите им в областта на театралното изкуство.

„Успехът и дълголетието на спектаклите на Театър „Кредо“ се дължи на неотклонно следваното кредо на театъра в продължение на 30 години – свобода, въображение и преданост, на подкрепата на Театър 199 „Валентин Стойчев“ у нас и на театрална общност по света и разбира се, на интереса на публиката, която не престава да иска да гледа нашите спектакли.“, казва Нина Димитрова.

В продължение на 30 години Театър „Кредо“ доказва със своя „Шинел“ навсякъде по света, че човешкият дух не може да бъде закопчан в никакъв шинел. С тази идея, с вяра в творческото си кредо и с отворени врати за новото, различното, НЕпознатото, театъра навлиза в 4-то си десетилетие.

През 2022 година Театър „Кредо“ реализира своите юбилейни инициативи с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по проект „кредО!шинел“ по програма „Едногодишен грант“.

Повече за театъра може да намерите тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022