4 бранда, които избират за посланици потребителите си пред знаменитости Снимка: © Unsplash

Промяна - думата е нещо като парола за динамичното време, в което живеем, а бизнесът и оттам маркетингът трябва да влизат бързо в крачка, за да могат да създават бранд истории, които си струва да бъдат разказвани.

Една от новите тенденции, които изглежда са тук, за да останат, е завръщането на потребителя в центъра на кампаниите на все повече компании в най-различни бизнес сегменти.

Епохата на инфлуенсър рекламата и на използването на популярни личности като мост между посланията на брандовете, техните продукти и морето от аудитории, не е отминала. Това показват различни маркетинг статистики и за световния рекламен пазар, и за този в България в последните години, особено с развитието на социалните мрежи.

Въпреки това все по-често се случва компании да променят стратегията и да се обръщат към идеята да развиват емоционална връзка с реалните и потенциалните си клиенти чрез комуникация, пряко свързана с именно с потребителите на своя продукт или услуга.

Корпорации работят усилено върху изграждането на по-достъпен облик, с който хората по-лесно се асоциират, отколкото с известните лица. Резултатът е, че не звезди, а различни потребители попадат под прожекторите и за това има примери. Ето четири от тях.

Airbnb - вълнуващо, споделено приключение

Airbnb е отличен пример за компания, която споделя преживяванията на потребителите си като част от собствената си маркетинг стратегия.

Платформата представлява онлайн пространство, което позволява хората да отдават и наемат имоти като алтернатива на традиционните хотели. За да онагледят удобството на този вид почивка, в своите рекламни кампании от Airbnb често включват съдържание, генерирано от потребители, които използват услугата.

Компанията показва реални домове и преживявания, споделени от домакини и гости, и подчертава стойността на уникалните места за настаняване през личните истории.

Airbnb изтъква и приятелствата, които нерядко се създават чрез платформата. По този начин пътуването и нощуването се превръщат в по-специално събитие и хората усещат, че са не просто потребители, а главни герои във вълнуващо приключение. Споделеното преживяване ги кара да се асоциират с услугите на компанията.

Чрез изградената емоционална връзка между платформата и потребителите ѝ, Airbnb доказва колко лесно и приятно може да бъде настаняването. Числата говорят за успеха на маркетинг стратегията, обърната към потребителите – компанията е оценена на над 38 милиарда долара, в нея има регистрирани 2,9 милиона души, които отдават имоти в 100 000 града по света.

Patagonia - устойчивост и приключения

Друга световноизвестна марка, която в рекламните си кампании залага на общността, която създава, е Patagonia.

Маркетинг стратегията на бранда се характеризира със силен фокус върху устойчивостта и социалната отговорност, пречупени през призмата на приключенията на открито. Patagonia приоритизира прозрачността и автентичността, демонстрира своя ангажимент към опазването на околната среда и етичните практики в тази посока. Компанията се стреми да образова и вдъхновява потребителите да направят съзнателен избор да бъдат природозащитници.

Марката е известна с това, че набляга на качеството, издръжливостта и дълголетието на продуктите си. Дори насърчава клиентите да купуват по-малко, но да избират по-добре. За да предаде посланията, Patagonia разказва историите на потребителите и така изгражда общност от съмишленици, които споделят едни и същи ценности. Често се отличават обожатели на бранда, които водят активен начин на живот, запалени са по спортове на открито и полагат усилия за опазването на планетата.

Така обикновени хора, а не инфлуенсъри или известни личности, демонстрират ценностите на компанията, успешно ги предават нататък и така приобщават още и още приключенци към голямото семейство на Patagonia.

Starbucks - място за приятели

Когато говорим за стратегия, която създава чувство за общност и принадлежност на всекидневно ниво, Starbucks е сред очевидните примери. Компанията неотдавна даде началото на глобалната кампания "Meet Me at Starbucks“, която има за цел да отпразнува ролята на кафенетата като места за събиране на всякакви хора.

Клипът показва най-различни случки и спонтанни преживявания в заведенията на Starbucks.

Тази стратегия допринесе за утвърждаване на поетия от компанията ангажимент да осигурява уютна, гостоприемна и приобщаваща среда. Споделяйки личните истории на потребителите си в социалните мрежи, Starbucks насърчава непринудения контакт между хората и затвърждава имиджа си на място за срещи и събиране с приятели.

IQOS – брандът на потребителите

На локално ниво сред примерите за бранд, който работи с образа на своите потребители, е IQOS.

Това лято бездимната алтернатива, която е на пазара в България вече повече от 5 години, започна нова кампания, чийто фокус е върху 4-ма души, които са спрели да пушат и са преминали изцяло към устройството за нагряване на тютюн.

Кампанията с Михаела, Йоанна, Антон и Стефани минава през билбордове в цялата страна. С нея марката обръща внимание на истинските си потребители.

Четиримата споделят личните впечатления и преживявания, истории за удоволствието да се усмихваш широко.

Акцент е личната им гледна точка към положителната промяна, която помага на отношенията с близките и изборът, който дава много предимства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024