Уикендът е перфектното време да избягаме от шума в големия град и да почерпим нови сили от природата. Представяме няколко предложения, които са съвсем близо до София и са подходящи за еднодневна разходка.

Подбрахме ги от албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“, в който можете да откриете идеи за пътувания до много красиви места у нас. 

„Искър-Панега“ е първият геопарк в страната и се намира на около 110 км от София. Екопътеката привлича все повече туристи и води началото си от карстовия извор Глава Панега. Любопитно за него е, че водата там е минерална. Температурата ѝ е между 8 и 15 градуса и не замръзва през зимата.

Пътят на екопътеката преминава през живописни каньони, мостове над сините води на реката и места за отдих.

Обособени са и кътчета, подходящи за барбекю. Дължината на пътеката е 12 км, като тя минава и покрай входа на пещерата „Темната дупка“. Маршрутът е лесен и е подходящ както за малки деца, така и за по-възрастни хора. 

Само на 11 км от екопътека „Искър-Панега“ се намира и пещера Проходна, известна още като Очите на Бога. Със своите 262 м. това е най-дългият пещерен тунел в страната.

Образувани са два отвора в резултат от ерозията на карста, наподобяващи формата на очи. Всяка година на 21 март, когато е и пролетното равноденствие, лъч светлина минава през тях и осветява цялото пространство наоколо. Пещерата е подходяща и за скално катерене за напреднали и начинаещи.

Ждрелото на река Ерма е в непосредствена близост до град Трън. То е с дължина около 100 метра. В най-тясната си част е широко 5 метра и е обградено от внушителни стръмни скали. От южния край на каньона има изградена екопътека с дължина 13 км. Тя минава през няколко моста над река Ерма и се изкачва нагоре към скалите. Пътят тук също е лесен и е подходящ за пикник сред природата. Местността край река Ерма съчетава редица природни богатства – в разстояние на само няколко километра могат да се видят най-разнообразни животински и растителни видове.

В случай че искате да се отдадете на кратка разходка без да се отдалечавате от града, най-подходящото място за това е екопътеката „Пътека на здравето“, която се намира в Банкя. До началото ѝ може да стигнете с автомобил. Дължината ѝ е около 6 км., а времето за преход – приблизително 2 часа. Пътят минава край Градоманската река, местността Купен дол и стига до църквата „Св. Св. Кирик и Юлита“.

Маршрутът наобратно е по алтернативен път, като достига до изходната точка. Ако се отклоните от пътя, може да стигнете до язовир Михайлово и да хапнете вкусна риба.

Уикенд дестинациите около София са перфектното бягство от забързаното ежедневие в столицата. Всичко, което ви трябва, е приятна компания, вкусна храна и добро настроение!

Още идеи за неповторими туристически преживявания можете да откриете в албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“. Цената му е 0.99 лв., а OMV България ще дари събраните средства от продажбата на албумите за благотворителност в края на кампанията.

Всеки клиент получава комплект от 2 стикера безплатно за всеки 20 лв. от покупката на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, в която и да е бензиностанция на OMV в страната. А всеки, който регистрира кода от последната страница в сайта на OMV, може да спечели една от 30 награди. Всяка награда е на стойност 500 лв. във ваучери за гориво. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете