Уикендът е перфектното време да избягаме от шума в големия град и да почерпим нови сили от природата. Представяме няколко предложения, които са съвсем близо до София и са подходящи за еднодневна разходка.

Подбрахме ги от албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“, в който можете да откриете идеи за пътувания до много красиви места у нас.

„Искър-Панега“ е първият геопарк в страната и се намира на около 110 км от София. Екопътеката привлича все повече туристи и води началото си от карстовия извор Глава Панега. Любопитно за него е, че водата там е минерална. Температурата ѝ е между 8 и 15 градуса и не замръзва през зимата.

Пътят на екопътеката преминава през живописни каньони, мостове над сините води на реката и места за отдих.

Обособени са и кътчета, подходящи за барбекю. Дължината на пътеката е 12 км, като тя минава и покрай входа на пещерата „Темната дупка“. Маршрутът е лесен и е подходящ както за малки деца, така и за по-възрастни хора.

Само на 11 км от екопътека „Искър-Панега“ се намира и пещера Проходна, известна още като Очите на Бога. Със своите 262 м. това е най-дългият пещерен тунел в страната.

Образувани са два отвора в резултат от ерозията на карста, наподобяващи формата на очи. Всяка година на 21 март, когато е и пролетното равноденствие, лъч светлина минава през тях и осветява цялото пространство наоколо. Пещерата е подходяща и за скално катерене за напреднали и начинаещи.

Ждрелото на река Ерма е в непосредствена близост до град Трън. То е с дължина около 100 метра. В най-тясната си част е широко 5 метра и е обградено от внушителни стръмни скали. От южния край на каньона има изградена екопътека с дължина 13 км. Тя минава през няколко моста над река Ерма и се изкачва нагоре към скалите. Пътят тук също е лесен и е подходящ за пикник сред природата. Местността край река Ерма съчетава редица природни богатства – в разстояние на само няколко километра могат да се видят най-разнообразни животински и растителни видове.

В случай че искате да се отдадете на кратка разходка без да се отдалечавате от града, най-подходящото място за това е екопътеката „Пътека на здравето“, която се намира в Банкя. До началото ѝ може да стигнете с автомобил. Дължината ѝ е около 6 км., а времето за преход – приблизително 2 часа. Пътят минава край Градоманската река, местността Купен дол и стига до църквата „Св. Св. Кирик и Юлита“.

Маршрутът наобратно е по алтернативен път, като достига до изходната точка. Ако се отклоните от пътя, може да стигнете до язовир Михайлово и да хапнете вкусна риба.

Уикенд дестинациите около София са перфектното бягство от забързаното ежедневие в столицата. Всичко, което ви трябва, е приятна компания, вкусна храна и добро настроение!

Още идеи за неповторими туристически преживявания можете да откриете в албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“. Цената му е 0.99 лв., а OMV България ще дари събраните средства от продажбата на албумите за благотворителност в края на кампанията.

Всеки клиент получава комплект от 2 стикера безплатно за всеки 20 лв. от покупката на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, в която и да е бензиностанция на OMV в страната. А всеки, който регистрира кода от последната страница в сайта на OMV, може да спечели една от 30 награди. Всяка награда е на стойност 500 лв. във ваучери за гориво.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023