На 8 декември 1980 г. светът изгуби своя най-голям идеалист.

Джон Ленън, един от основателите на легендарните "Бийтълс", е отбелязал своя 40-годишен юбилей само два месеца по-рано. Мъж на име Марк Дейвид Чапман причаква музиканта при колонадата на сградата "Дакота" край Сентрал парк в Ню Йорк, където се намира апартаментът на Ленън и семейството му. Малко по-рано през деня той успява да получи автограф от музиканта върху копие от албума Double Fantasy. 

При връщането на Ленън и Йоко Оно от записи Чапман все още е на входа на сградата, въоръжен с револвер. Изстрелва пет куршума в гърба на своя някогашен идол. Ленън умира на път за болницата, а Чапман остава на местопрестъплението в очакване да бъде арестуван - и препрочита "Спасителят в ръжта" на Селинджър, който твърди, че е "манифестът" му.

В следващите дни "Дакота" се превръща в централна точка на масово спонтанно поклонение. Хиляди мъже и жени пристигат пред сградата, за да запалят свещ и да пеят заедно песните на Бийтълс и Ленън.

За мнозина от тях убийството на техния кумир не е просто брутално несправедливо престъпление - то бележи смъртта на собствената им младост. 

През август 2020 г. Марк Дейвид Чапман получи 11-и пореден отказ да бъде освободен предсрочно от затвора, където изтърпява присъдата си. 65-годишният убиец на Ленън има право да поиска условно освобождаване не по-рано от 2022. 

На 8 декември светът си спомня за таланта на човек, съавтор на някои от най-обичаните и популярни песни в света, вдъхновил милиони с посланията си за мир и любов. 

"На 8 декември 1980 г. всички трябваше да се сбогуваме с Джон. Моля всяко музикално радио по света да пусне днес "Strawberry Fields Forever", написа Ринго Стар в профила си в Instagram в чест на Ленън. Над 180 са оригиналните песни, които той и Пол Маккартни пишат заедно за "Бийтълс". Още 150 парчета са създадени по време на соловата кариера на Джон Ленън - включително химнът Imagine

1980 г. бележи завръщането му към музиката с албума Double Fantasy, създаден в чест на любовта на Ленън към Йоко Оно. Творческото му преосмисляне след 5-годишен период на вътрешна криза и пълно посвещаване на семейството се оказва последният епизод в приноса му към световното изкуство. 

Либерализмът и пацифизмът му обаче продължават да живеят дори 40 години след убийството. 

Паметта на Джон Ленън се почита по цял свят - от родния му Ливърпул, в който духът на "Бийтълс" се чувства на всеки ъгъл, до мястото на смъртта му в Ню Йорк. Сградата на бившия Нотариат в София дълги години носеше барелеф на Ленън (той беше свален през 2019 г. заради ремонта на сградата).

"Като при всяка трагедия, единственият изход за нас е да си спомним колко хубаво ни беше с Джон", казва Пол Маккартни в интервю за NYT няколко дни преди годишнината от убийството.

"Защото аз не мога да преодолея този безсмислен акт. Не мога да мисля за него. Сигурен съм, че това е някаква форма на отричане. Но отричането е единственият начин, по който мога да го преживея". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство