На 8 декември 1980 г. светът изгуби своя най-голям идеалист.

Джон Ленън, един от основателите на легендарните "Бийтълс", е отбелязал своя 40-годишен юбилей само два месеца по-рано. Мъж на име Марк Дейвид Чапман причаква музиканта при колонадата на сградата "Дакота" край Сентрал парк в Ню Йорк, където се намира апартаментът на Ленън и семейството му. Малко по-рано през деня той успява да получи автограф от музиканта върху копие от албума Double Fantasy.

При връщането на Ленън и Йоко Оно от записи Чапман все още е на входа на сградата, въоръжен с револвер. Изстрелва пет куршума в гърба на своя някогашен идол. Ленън умира на път за болницата, а Чапман остава на местопрестъплението в очакване да бъде арестуван - и препрочита "Спасителят в ръжта" на Селинджър, който твърди, че е "манифестът" му.

В следващите дни "Дакота" се превръща в централна точка на масово спонтанно поклонение. Хиляди мъже и жени пристигат пред сградата, за да запалят свещ и да пеят заедно песните на Бийтълс и Ленън.

За мнозина от тях убийството на техния кумир не е просто брутално несправедливо престъпление - то бележи смъртта на собствената им младост.

През август 2020 г. Марк Дейвид Чапман получи 11-и пореден отказ да бъде освободен предсрочно от затвора, където изтърпява присъдата си. 65-годишният убиец на Ленън има право да поиска условно освобождаване не по-рано от 2022.

На 8 декември светът си спомня за таланта на човек, съавтор на някои от най-обичаните и популярни песни в света, вдъхновил милиони с посланията си за мир и любов.

"На 8 декември 1980 г. всички трябваше да се сбогуваме с Джон. Моля всяко музикално радио по света да пусне днес "Strawberry Fields Forever", написа Ринго Стар в профила си в Instagram в чест на Ленън. Над 180 са оригиналните песни, които той и Пол Маккартни пишат заедно за "Бийтълс". Още 150 парчета са създадени по време на соловата кариера на Джон Ленън - включително химнът Imagine.

1980 г. бележи завръщането му към музиката с албума Double Fantasy, създаден в чест на любовта на Ленън към Йоко Оно. Творческото му преосмисляне след 5-годишен период на вътрешна криза и пълно посвещаване на семейството се оказва последният епизод в приноса му към световното изкуство.

Либерализмът и пацифизмът му обаче продължават да живеят дори 40 години след убийството.

Паметта на Джон Ленън се почита по цял свят - от родния му Ливърпул, в който духът на "Бийтълс" се чувства на всеки ъгъл, до мястото на смъртта му в Ню Йорк. Сградата на бившия Нотариат в София дълги години носеше барелеф на Ленън (той беше свален през 2019 г. заради ремонта на сградата).

"Като при всяка трагедия, единственият изход за нас е да си спомним колко хубаво ни беше с Джон", казва Пол Маккартни в интервю за NYT няколко дни преди годишнината от убийството.

"Защото аз не мога да преодолея този безсмислен акт. Не мога да мисля за него. Сигурен съм, че това е някаква форма на отричане. Но отричането е единственият начин, по който мога да го преживея".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас