45 минути в главата на Рамзан Кадиров: "Събарянето на съветски паметници е сатанизъм"

Събарянето на съветски паметници в Европа е "сатанизъм". Германският канцлер Олаф Шолц се "държи като шизофреник". Путин не е длъжен да обяви национална военна мобилизация в Русия - руснаците са длъжни да се мобилизират и да застанат около Путин.

Това са само част от разсъжденията, които ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров разхвърля по време на 45-минутно телевизионно участие.

Кадиров трябваше да изнесе лекция за "героите и патриотите на съвременна Русия" в рамките на ТВ-маратон с образователна цел.

Вместо това, речта му премина към пропагандна тирада, примесена с обиди и заплахи срещу Украйна и Запада.

"Най-големият враг на нашата държава е сатанизмът", казва Кадиров по време на изявлението си пред ученици от цяла Русия. Те (европейските държави) правят всичко възможно, за да ни разчленят, да убият нашата култура, да ни разрушат изцяло, за да забравим своята история и своите герои. Виждаме как в Украйна събарят паметници, виждаме как в Полша постъпиха с посланика на Русия. Това са нечовешки изстъпления, това е сатанизъм".

Тънката чувствителност на Рамзан Кадиров се изпарява в следващия момент, в който той обяснява какво се случва с "освобождението на Украйна" от "шейтаните".

"Ако президентът Путин не беше дал заповед максимално да запазим населението и градовете, ние отдавна щяхме да сме прочистили Украйна. Ние сме обединените въоръжени сили. В това въобще няма проблем", заявява Кадиров.

Твърденията му за "милостта" на Путин се сблъскват със свидетелствата за бруталните убийства на цивилни хора и разрушения на жилищни сгради в градове от цялата страна след 24 февруари. Най-тежки бяха пораженията в предградията на Киев - Буча, Ирпин, Бородянка и др., а Мариупол беше почти изцяло унищожен по време на двумесечната обсада.

Независимо от множеството данни за целенасочени издевателства над украинските граждани, Кремъл отрича вина за военните престъпления.

Рамзан Кадиров все пак признава, че "в началото имаше грешки, имаше известни неуспехи", но смята, че вече "вървим по план на 100%". Чеченският ръководител не коментира въпроса с човешките загуби в своята армия, които според руски разследващи журналисти е сравним с убитите войници от Дагестан - република с двойно по-голямо население от Чечня.

В сряда Министерството на отбраната на Великобритания изнесе информация, че Русия планира да изпрати допълнителни войски в Украйна - включително хиляди бойци от Чечня - за да може да отговори на вътрешната съпротива. Армията обаче се сблъсква със сериозни проблеми с доставките и подкрепленията на личния състав.

Информацията съвпада и с тона, който Рамзан Кадиров задава по телевизията:

"Много често ми задават въпроса дали наистина ще бъде обявена военна мобилизация. Аз отговарям, че никой не е длъжен да обявява мобилизация. Ние всички сме длъжни да се мобилизираме и да се обединим, да застанем около нашия президент (Путин) и и да осигурим безопасността на нашата държава", обяснява той пред участниците в образователния маратон.

На финала Кадиров обръща внимание и на санкциите, които западните държави въведоха срещу него и близките му.

"Това е смешно. Жена ми и омъжените ми дъщери никога не са участвали в политиката, никъде не са работили. Обаче въведоха санкции срещу тях. Просто се опитват да ни уплашат. Аз се страхувам само от санкциите на Всевишния и от санкциите на президента на Русия. Останалото са глупости", казва Рамзан Кадиров.


Рамзан Кадиров трупа загуби в Украйна, докато рекламира войната на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023