5 GB "Война и мир" срещу 260 GB sms-и: Иван Гешев срещу "канонизирането" на подсъдими Снимка: © bTV / Ладислав Цветков

"Анализът на експертизата само на мобилни телефони и айпади (на Пламен Бобоков) е над 260 GB. И за да разберете какво ви казвам, "Война и мир" е около 5 GB" - това обяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти по повод поредната серия от публикувани съобщения между бизнесмена и висши държавници.

Гешев не коментира нищо по съдържанието на sms-ите и не отговори дали в кореспонденцията на Бобоков са открити други данни за разговори с премиера Бойко Борисов. До този момент Специализираната прокуратура публикуваше предимно чатове на обвиняемия съсобственик на "Монбат" с представители на Президентството и дипломати около съдебния казус с либийския кораб "Бадр" и други преписки за частни лица.

На неколкократни въпроси за позицията му по повод разследването срещу Бобоков (който до момента все още не е обвинен по делото за търговия с влияние), Гешев посочи, че не може да заема позиция, за да не повлияе на наблюдаващите прокурори, а проверката на съобщенията още продължава.

"Ако отидете в който и да е български затвор, всички ще кажат, че са невинни. Да, (Бобоков) не е в затвора, той е обвиняем и невинен до доказване на противното. Аз правя паралел с това, че всички осъдени - не говоря за г-н Бобоков, защото той не е осъден и може да не бъде осъден, това е решение на българския съд - всички осъдени престъпници ще кажат, че са невинни, репресирани, резултат на съдебна грешка, фалшифицирани доказателства. Разликата знаете ли каква е? Че в затворите има основно социално слаби лица. Това е проблем на българската съдебна власт и българската държава - че не влизат хората, които разполагат с пари, власт и влияние, където им е мястото. В затвора. Говоря принципно", каза Иван Гешев.

"Това, което искаме да прекратим, е хора със стотици милиони да си купуват медии.. повтарям: медии. След това да си купуват политици. Повтарям: политици, политически партии, и кой ли още не, за да продължават да крадат безнаказано в продължение на 30 години. В резултат на това хората живеят по начина, по който живеят, и пенсиите им са това, което са. Хората, които построиха тази държава и заводи - на техен гръб станаха милионери за една вечер. Нарязаха заводите, окрадоха всичко и сега са преследвани и репресирани", каза още Иван Гешев пред журналисти.

Главният прокурор обяви, че "Ако някой иска това да продължава, да канонизира Божков, Бобоков, Цветан Василев, Миню Стайков, Арабаджиеви - които всички са невинни, защото нямат влязла в сила присъда".

"Ако искате да живеете по този начин, правете го бе, хора. Те крадат вашите пари, най-вероятно, ако е вярно това, което публикуват наблюдаващите прокурори. След като на някой му харесва, да ги канонизира. Но те не го правят, защото ги харесват, а защот някой им плаща. Повтарям: плаща. За трети път: Плаща", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024