Срещата на посланиците с Пеевски провокира протест на 5 български организации Снимка: © ДПС

Пет неправителствени организации, сред които Антикорупционният фонд и Института за пазарна икономика, изпратиха протестно отворено писмо до белгийския посланик в България.

Причината: свикването на среща между ръководителите на дипломатически мисии от ЕС и делегация на ДПС начело с Делян Пеевски преди седмица.

"Проведената преди броени дни среща, организирана от Вас, между посланици на страни от Европейския съюз и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, предизвиква у нас силно безпокойство", се казва в съвместна позиция на Антикорупционен фонд (АКФ), Български Институт за правни инициативи, Институт за пазарна икономика, Български хелзинкски комитет и Фондация „Даная“.

"Такива срещи, особено в Деня на Европа и ден преди началото на официалната предизборна кампания в България за избор на представители в националния и европейския парламент, са знак на легитимация на сегашното статукво".

"Такива действия не помагат за решаването на проблема с корупцията и върховенството на правото в България, а напротив - създават усещане за безнаказаност на българските политици, при това с европейско съгласие", се казва още в тяхната позиция.

Организациите правят пряка връзка между ролята на Пеевски в поредица скандали и неспособността на няколко парламентарни анкетни комисии да стигнат до резултат в проверките си по конкретни корупционни схеми във високите етажи на правосъдието.

"Техният безрезултатен край се оказа поредната илюстрация за това колко високо в съдебната власт (а и в другите власти) трябва да се търсят първопричините за проблемите в българското правосъдие и правоприлагане", допълват още представителите на неправителствените организации.

Пеевски попадна в списъка "Магнитски" през 2021 г., заедно с бизнесмена Васил Божков и бившия зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков.

На европейското семейство на ДПС - АЛДЕ, никога не се наложи да коментира казуса със санкциите Магнитски. Сега Пеевски официално е съпредседател на Движението за права и свободи.

"Ние напълно разбираме, че за дипломатически представители е предизвикателство намирането на баланс между институционалното сътрудничество и политическата хигиена, особено в държави с хронични проблеми с борбата с корупцията като България. Срещи с политик като Делян Пеевски, санкциониран от Великобритания и САЩ за корупционни действия и превърнал се в един от символите на корупцията в България, за нас обаче са отвъд червената линия на допустимите компромиси", продължава писмото.

Представителите на организациите подчертават, че легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да бъде европейска ценност, а представителите на държавите от ЕС в България имат особена отговорност да отстояват тези ценности "особено в условията на масирана и постоянна руска дезинформационна пропагандна кампания".

Петте граждански организации настояват да бъде проведена среща и между представителите на посолствата на държавите-членки на Европейския съюз и представители на неправителствения сектор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024