Снимка: © Getty Images

Правителството на премиера Марио Драги в Италия е заплашено от падане днес при вот на доверие. Причината е спор между левия и десния лагер в крехката коалиция: съвместно управляващото движение "5 звезди" обяви късно вечерта в сряда, че няма да участва в гласуването в Сената. Председателят на партията Джузепе Конте каза пред репортери, че правителството трябва да направи повече за борба с нарастващите социални проблеми.

Лидерът на крайнодясната Лига (и пръв приятел на Путин), Матео Салвини, по-рано обяви, че повече няма да подкрепя Драги, ако "5 звезди" напуснат коалицията. Предсрочни избори са най-доброто решение. Според партийни кръгове Демократическата партия също не е готова да състави ново правителство без "5 звезди". Самият Драги, който е бивш ръководител на Европейската централна банка, обяви оставката си, в случай, че "5 звезди" се оттеглят от коалицията.

„Няма да участваме в гласуването утре“, заяви Конте. „Ние сме абсолютно готови за диалог, за да дадем своя конструктивен принос към правителството и към Драги. Но не сме готови да напишем празен чек.” Гласуването е за пакет от стимули, който да помогне на семействата и бизнеса да се справят с енергийната криза. Миналата седмица Конте представи редица политически искания и ги постави като условие за оставане в коалицията.

Драги призова партиите да спрат да поставят ултиматуми и да подкрепят неговото правителство. От февруари 2021 г. Драги ръководи управляващата коалиция, в която има представители от крайната левица до крайната десница.

През първата половина на 2023 година в Италия трябва да има избори за нов парламент. Ако се стигне до предсрочни избори, те те мога да бъдат за есента. Това обаче би съвпаднало с времето, когато традиционно се изготвя бюджетът, който трябва да бъде одобрен до края на годината.

Драги стана премиер на Италия през февруари 2021 година, след като междупартийни борби свалиха от власт предишното правителство на Джузепе Конте. То падна след като един от коалиционните партньори на правителството - партията “Италия вива“, оглавявана от бившия премиер Матео Ренци, напусна кабинета. Правителството падна от власт, въпреки че Конте спечели вот на доверие с минимална разлика, но преди това беш загубил парламентарното си мнозинство.

Единствената парламентарно представена партия, която не подкрепи правителството на Драги при съставянето му, беше крайнодясната партия "Италиански братя".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"