"5 звезди" може би ще бутне кабинета на Марио Драги Снимка: © Getty Images

Правителството на премиера Марио Драги в Италия е заплашено от падане днес при вот на доверие. Причината е спор между левия и десния лагер в крехката коалиция: съвместно управляващото движение "5 звезди" обяви късно вечерта в сряда, че няма да участва в гласуването в Сената. Председателят на партията Джузепе Конте каза пред репортери, че правителството трябва да направи повече за борба с нарастващите социални проблеми.

Лидерът на крайнодясната Лига (и пръв приятел на Путин), Матео Салвини, по-рано обяви, че повече няма да подкрепя Драги, ако "5 звезди" напуснат коалицията. Предсрочни избори са най-доброто решение. Според партийни кръгове Демократическата партия също не е готова да състави ново правителство без "5 звезди". Самият Драги, който е бивш ръководител на Европейската централна банка, обяви оставката си, в случай, че "5 звезди" се оттеглят от коалицията.

„Няма да участваме в гласуването утре“, заяви Конте. „Ние сме абсолютно готови за диалог, за да дадем своя конструктивен принос към правителството и към Драги. Но не сме готови да напишем празен чек.” Гласуването е за пакет от стимули, който да помогне на семействата и бизнеса да се справят с енергийната криза. Миналата седмица Конте представи редица политически искания и ги постави като условие за оставане в коалицията.

Драги призова партиите да спрат да поставят ултиматуми и да подкрепят неговото правителство. От февруари 2021 г. Драги ръководи управляващата коалиция, в която има представители от крайната левица до крайната десница.

През първата половина на 2023 година в Италия трябва да има избори за нов парламент. Ако се стигне до предсрочни избори, те те мога да бъдат за есента. Това обаче би съвпаднало с времето, когато традиционно се изготвя бюджетът, който трябва да бъде одобрен до края на годината.

Драги стана премиер на Италия през февруари 2021 година, след като междупартийни борби свалиха от власт предишното правителство на Джузепе Конте. То падна след като един от коалиционните партньори на правителството - партията “Италия вива“, оглавявана от бившия премиер Матео Ренци, напусна кабинета. Правителството падна от власт, въпреки че Конте спечели вот на доверие с минимална разлика, но преди това беш загубил парламентарното си мнозинство.

Единствената парламентарно представена партия, която не подкрепи правителството на Драги при съставянето му, беше крайнодясната партия "Италиански братя".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024