Матео Салвини - един от най-близките до Путин европейски партийни лидери - беше посрещнат с възмущение в Полша, след като реши да се появи на границата с Украйна и да покаже "съпричастност" към бежанците от руската военна инвазия.

Кметът на град Пшемишъл Войчех Бакун посрещна Салвини подобаващо хладно, заради приятелските връзки на неговата крайнодясна партия "Лига" с Кремъл.

Бакун и Салвини се появиха заедно на брифинг пред журналисти, на който полският кмет благодари на множеството италиански благотворителни организации, помагащи на украинските бежанци.

В този момент обаче Бакун даде ясен сигнал, че прави разграничение между доброволците от Италия и появата на Матео Салвини.

"Инициативата за днешната среща дойде от г-н Салвини. Тази сутрин получих информация, че той ще посети Пшемишъл. Намирам това решение за възмутително от негова страна, поради което реших да му подаря една тениска с образа на приятеля му Путин и да го поканя да посети с нея един от бежанските лагери, в които са настанени хиляди жертви на тази война", казва кметът.

Бялата фланелка с изображението на руския президент и надпис "Армията на Русия" е ключов символ в PR-акциите на Матео Салвини.

Италианският националист се беше появил облечен с нея на Червения площад в Москва преди години. Отново в бяла тениска с лицето на Путин той беше присъствал и на заседание на Европейския парламент. През 2015 г. той беше обявил, че би разменил двама "Матарели" (т.е. италианския държавен глава Серджо Матарела) за "половин Путин".

От 2017 г. партията му "Лига" има споразумение за сътрудничество с партията на руския президент "Единна Русия". Сега в Италия обвиняват Салвини, че не е прекратил договора и той се е преподновил автоматично на 7 март 2022 г. (т.е. 12 дни след началото на войната в Украйна).

Матео Салвини видимо се смущава от изненадващия "подарък" на кмета на полския град. Той прави няколко опита да каже "Съжалявам, съжалявам", след което си тръгва от брифинга.

Журналистите обаче не го пускат толкова лесно. Един от тях му казва: "В момента имате възможност да осъдите Путин". Салвини не отговаря нищо. В този момент италианци, които също присъстват на срещата, започват да викат срещу него "Палячо! Глупако!".

Салвини отново се връща, за да каже, че бил пристигнал за "помощ и мир", но обясненията му, меко казано, не се приемат с разбиране.

Малко преди да избухне скандалът, италианският политик беше пуснал снимка на украинско семейство във Facebook, под която пише "Работя за връщането на мира, дома и усмивката на тези деца и майки. Нека този 8 март да е последният 8 март на война".

Салвини беше остро разкритикуван в Италия за политическото лицемерие, което проявява в разгара на войната в Украйна.


Снимката с Путин, която Марин льо Пен не иска Франция да вижда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици