PR-фиаското на Матео Салвини - когато приятелят на Путин реши да спасява бежанците от Украйна

Матео Салвини - един от най-близките до Путин европейски партийни лидери - беше посрещнат с възмущение в Полша, след като реши да се появи на границата с Украйна и да покаже "съпричастност" към бежанците от руската военна инвазия.

Кметът на град Пшемишъл Войчех Бакун посрещна Салвини подобаващо хладно, заради приятелските връзки на неговата крайнодясна партия "Лига" с Кремъл.

Бакун и Салвини се появиха заедно на брифинг пред журналисти, на който полският кмет благодари на множеството италиански благотворителни организации, помагащи на украинските бежанци.

В този момент обаче Бакун даде ясен сигнал, че прави разграничение между доброволците от Италия и появата на Матео Салвини.

"Инициативата за днешната среща дойде от г-н Салвини. Тази сутрин получих информация, че той ще посети Пшемишъл. Намирам това решение за възмутително от негова страна, поради което реших да му подаря една тениска с образа на приятеля му Путин и да го поканя да посети с нея един от бежанските лагери, в които са настанени хиляди жертви на тази война", казва кметът.

Бялата фланелка с изображението на руския президент и надпис "Армията на Русия" е ключов символ в PR-акциите на Матео Салвини.

Италианският националист се беше появил облечен с нея на Червения площад в Москва преди години. Отново в бяла тениска с лицето на Путин той беше присъствал и на заседание на Европейския парламент. През 2015 г. той беше обявил, че би разменил двама "Матарели" (т.е. италианския държавен глава Серджо Матарела) за "половин Путин".

От 2017 г. партията му "Лига" има споразумение за сътрудничество с партията на руския президент "Единна Русия". Сега в Италия обвиняват Салвини, че не е прекратил договора и той се е преподновил автоматично на 7 март 2022 г. (т.е. 12 дни след началото на войната в Украйна).

Матео Салвини видимо се смущава от изненадващия "подарък" на кмета на полския град. Той прави няколко опита да каже "Съжалявам, съжалявам", след което си тръгва от брифинга.

Журналистите обаче не го пускат толкова лесно. Един от тях му казва: "В момента имате възможност да осъдите Путин". Салвини не отговаря нищо. В този момент италианци, които също присъстват на срещата, започват да викат срещу него "Палячо! Глупако!".

Салвини отново се връща, за да каже, че бил пристигнал за "помощ и мир", но обясненията му, меко казано, не се приемат с разбиране.

Малко преди да избухне скандалът, италианският политик беше пуснал снимка на украинско семейство във Facebook, под която пише "Работя за връщането на мира, дома и усмивката на тези деца и майки. Нека този 8 март да е последният 8 март на война".

Салвини беше остро разкритикуван в Италия за политическото лицемерие, което проявява в разгара на войната в Украйна.


Снимката с Путин, която Марин льо Пен не иска Франция да вижда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024