50 млрд. евро от замразените руски активи ще отидат за Украйна, реши Г-7 Снимка: © G7 Summit

Украйна да получи заем от 50 млрд. долара за отбрана срещу руските атаки и за възстановяване на икономиката си. Средствата ще дойдат от замразените след началото на войната на Русия активи на Москва.

За това са се договорили лидерите на седемте най-развити икономики в света по време на годишната среща на върха на страните от Г-7 в италианския град Бари.

Срещата на върха обединява лидерите на Европейския съюз и на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ.

На нея за втора поредна година присъства и украинският президент Володимир Зеленски, който ще подпише две нови дългосрочни споразумения за сигурност: със САЩ и с Япония.

"Г-7 ще осигури финансиране, което ще се изплаща от бъдещи приходи от руски държавни активи, замразени от Запада," се посочва в споразумението, постигнато между лидерите на страните участнички във форума.

Как точно Украйна ще може да получи средствата ще стане ясно в следващите седмици.

Стойността на замразените от Запада руски активи след началото на войната в Украйна е 325 млн. долара.

Международното право не позволява средствата от конфискуваните активи да отидат директно в Украйна, затова беше предложено със заем на международните пазари да бъдат осигурявани по около 50 млрд. долара годишно, а след това той да се изплаща с лихвите по съхранението на активите.

Според базираната в Брюксел финансова институция Euroclear, която обслужва основна част от замразените активи на Руската централна банка, през 2023 година са събрани около 4,4 млрд. евро от лихви по тях.

Първоначалната идея е била заемът да дойде от САЩ, но впоследствие и други държави са решили да се включат в инициативата.

САЩ и няколко европейски държави имаха и противоре чия дали да се използват само приходите от лихви, или и самите замразени активи и с тях да се предостави финансова подкрепа на Киев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Израел отново атакува Бейрут. Съдбата на Саид Насрала е все още неясна

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024
Спорт

Д-р Смакки - треньорът, който лекува с вдъхновение (и горене на много калории)

За връзката между депресията, спортът и доброто психично здраве, разказва д-р Смаки, давайки своя личен пример за това как спорта се превръща в страст и спасение.

09:02 - 28.09.2024