Снимка: © European Union

В опит да се постигне консенсус между всички европейски лидери, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи ново предложение относно фонда за възстановяване на ЕС след Covid-19 пандемията. То предвижда планираните средства за безвъзмездна помощ към държавите членки да бъдат намалени с 50 милиарда евро и директно да бъдат прехвърлени към заделената сума за заеми, съобщи Politico.

Според новия план седемгодишният бюджет на Европейския съюз ще остане 1,074 трилиона евро, а фондът за възстановяване ще разчита на 750 млрд. евро. От тях 450 млрд. ще отидат за грантове, а не 500, както беше предвидено по-рано.

Както знаете, държавите от „пестеливата четворка“, сред които Нидерландия, Австрия, Дания, Швеция, а отчасти и Финландия, искат по-малко пари да се разпределят за безвъзмездни помощи. Според информацията – те настояват средствата да са около 200-250 млрд. евро.

След компромиса, направен от Шарл Мишел, нидерландски източник, цитиран от Politico, съобщи, че това е „ход в правилната посока“, но дебатите продължават до постигане на споразумение.

С новото предложение на председателя на Европейския съвет безвъзмездните средства за селскостопанско развитие, които са основната част от зелените и социални схеми в общата селскостопанска политика, трябва да бъдат намалени с 5 млрд. евро. Мишел предлага и значително намаляване на фондовете по програмата за изследвания и иновации InvestEU, която се очаква да даде допълнителен тласък на инвестициите, иновациите и създаването на работни места - от 30,3 млрд. евро на 11,5 млрд. 

Друго ново предложение, за което се заговори, е „супер спирачката“ - механизъм, съгласно който държава членка ще може да предизвика спиране на достъпа до евросредствата на друга страна, ако прецени, че не се изразходват по предназначение. Това ще става по време на оценката на националните планове за реформи, които се представят на Европейската комисия.


Борисов нападнал Рюте, че е "полицаят на Европа", Шпигел му припомня, че е каратист

"Пълен синхрон": Борисов подкрепи Рюте по няколко точки в Брюксел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба