Снимка: © European Union

В опит да се постигне консенсус между всички европейски лидери, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи ново предложение относно фонда за възстановяване на ЕС след Covid-19 пандемията. То предвижда планираните средства за безвъзмездна помощ към държавите членки да бъдат намалени с 50 милиарда евро и директно да бъдат прехвърлени към заделената сума за заеми, съобщи Politico.

Според новия план седемгодишният бюджет на Европейския съюз ще остане 1,074 трилиона евро, а фондът за възстановяване ще разчита на 750 млрд. евро. От тях 450 млрд. ще отидат за грантове, а не 500, както беше предвидено по-рано.

Както знаете, държавите от „пестеливата четворка“, сред които Нидерландия, Австрия, Дания, Швеция, а отчасти и Финландия, искат по-малко пари да се разпределят за безвъзмездни помощи. Според информацията – те настояват средствата да са около 200-250 млрд. евро.

След компромиса, направен от Шарл Мишел, нидерландски източник, цитиран от Politico, съобщи, че това е „ход в правилната посока“, но дебатите продължават до постигане на споразумение.

С новото предложение на председателя на Европейския съвет безвъзмездните средства за селскостопанско развитие, които са основната част от зелените и социални схеми в общата селскостопанска политика, трябва да бъдат намалени с 5 млрд. евро. Мишел предлага и значително намаляване на фондовете по програмата за изследвания и иновации InvestEU, която се очаква да даде допълнителен тласък на инвестициите, иновациите и създаването на работни места - от 30,3 млрд. евро на 11,5 млрд.

Друго ново предложение, за което се заговори, е „супер спирачката“ - механизъм, съгласно който държава членка ще може да предизвика спиране на достъпа до евросредствата на друга страна, ако прецени, че не се изразходват по предназначение. Това ще става по време на оценката на националните планове за реформи, които се представят на Европейската комисия.


Борисов нападнал Рюте, че е "полицаят на Европа", Шпигел му припомня, че е каратист

"Пълен синхрон": Борисов подкрепи Рюте по няколко точки в Брюксел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена