50 млрд., планирани за грантове, да отидат за заеми: Новото предложение към евролидерите Снимка: © European Union

В опит да се постигне консенсус между всички европейски лидери, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи ново предложение относно фонда за възстановяване на ЕС след Covid-19 пандемията. То предвижда планираните средства за безвъзмездна помощ към държавите членки да бъдат намалени с 50 милиарда евро и директно да бъдат прехвърлени към заделената сума за заеми, съобщи Politico.

Според новия план седемгодишният бюджет на Европейския съюз ще остане 1,074 трилиона евро, а фондът за възстановяване ще разчита на 750 млрд. евро. От тях 450 млрд. ще отидат за грантове, а не 500, както беше предвидено по-рано.

Както знаете, държавите от „пестеливата четворка“, сред които Нидерландия, Австрия, Дания, Швеция, а отчасти и Финландия, искат по-малко пари да се разпределят за безвъзмездни помощи. Според информацията – те настояват средствата да са около 200-250 млрд. евро.

След компромиса, направен от Шарл Мишел, нидерландски източник, цитиран от Politico, съобщи, че това е „ход в правилната посока“, но дебатите продължават до постигане на споразумение.

С новото предложение на председателя на Европейския съвет безвъзмездните средства за селскостопанско развитие, които са основната част от зелените и социални схеми в общата селскостопанска политика, трябва да бъдат намалени с 5 млрд. евро. Мишел предлага и значително намаляване на фондовете по програмата за изследвания и иновации InvestEU, която се очаква да даде допълнителен тласък на инвестициите, иновациите и създаването на работни места - от 30,3 млрд. евро на 11,5 млрд.

Друго ново предложение, за което се заговори, е „супер спирачката“ - механизъм, съгласно който държава членка ще може да предизвика спиране на достъпа до евросредствата на друга страна, ако прецени, че не се изразходват по предназначение. Това ще става по време на оценката на националните планове за реформи, които се представят на Европейската комисия.


Борисов нападнал Рюте, че е "полицаят на Европа", Шпигел му припомня, че е каратист

"Пълен синхрон": Борисов подкрепи Рюте по няколко точки в Брюксел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024