Снимка: © facebook.com/boyko.borissov.7

Малко след като излезе информация, че българският премиер Бойко Борисов е нарекъл нидерландския си колега Марк Рюте Борисов нападнал Рюте, че е "полицаят на Европа", Шпигел му припомня, че е каратист министър-председателят даде знак, че лидерите на върха на ЕС работят за обща цел. Борисов качи снимка в профила си във "Фейсбук", на която се вижда как с Рюте се поздравяват преди началото на втория ден преговори на Европейския съвет за съгласуване на бюджет за ЕС до 2027 и фонд за възстановяване след пандемията.

"Пълен синхрон" - така българският премиер определи работата си с нидерландския министър-председател, който блокира преговорите в петък, защото искаше налагане на вето при разпределението на средствата в случаите на липса на достатъчно амбициозни реформи в страните бенефициенти. На влизане в залата в Брюксел в събота Борисов изтъкна, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс, имат правото да търсят и по-голям контрол върху разходването на средствата. Той изрази разбиране за т нар. "пестелива четворка", в която е и Нидерландия.

Българският министър-председател изрази подкрепа за нидерландския премиер и по отношение на инструмента, предвиждащ възможността всяка държава да поставя определен въпрос, който счита за важен, за разглеждане от министрите от ЕКОФИН - Съветът по икономически и финансови въпроси. „Това е добър компромис“, отбеляза Борисов.

Премиерът на България изрази оптимизъм, че лидерите ще постигнат съгласие и за съотношението на безвъзмездните и заемните средства. „Има шанс да се разберем и да намерим работещия компромис“, заяви Борисов.

Той иска максимална подкрепа по отношение на медицинския аспект на пандемията, фокус върху помощта за социално слабите и запазване на заетостта. „Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство“, каза Борисов.

Според българския министър-председател е ключово да бъдат подкрепени медицинските работници и центрове, както и да има единен медицински протокол за всички европейски държави, например по отношение на маските, дистанцията, училищата, ресторантите.

Второто искане, което ще изтъкне пред колегите си в Брюксел, е европейската солидарност. "С парите от европейската солидарност, за които говорим - безвъзмездните пари, т.нар. грантове, незабавно да се подкрепят социално слабите, хората, останали без работа. Съответно - дизайните на мерките 60/40, 80/20, за да се запазят работните места", каза той.

Според Борисов ЕС трябва да се концертира най-вече върху периода от шест месеца до една година напред, когато се счита, че ситуацията ще бъде най-тежка в социално-икономически аспект. „Разбира се, паралелно трябва да търсим и в дългосрочен план как ЕС ще излезе от кризата следващите години“, добави премиерът.


Борисов нападнал Рюте, че е "полицаят на Европа", Шпигел му припомня, че е каратист

Диригентска палка за "хармонични звуци в политиката": Кой какво подари на Ангела Меркел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада