Снимка: © facebook.com/boyko.borissov.7

Малко след като излезе информация, че българският премиер Бойко Борисов е нарекъл нидерландския си колега Марк Рюте Борисов нападнал Рюте, че е "полицаят на Европа", Шпигел му припомня, че е каратист министър-председателят даде знак, че лидерите на върха на ЕС работят за обща цел. Борисов качи снимка в профила си във "Фейсбук", на която се вижда как с Рюте се поздравяват преди началото на втория ден преговори на Европейския съвет за съгласуване на бюджет за ЕС до 2027 и фонд за възстановяване след пандемията.

"Пълен синхрон" - така българският премиер определи работата си с нидерландския министър-председател, който блокира преговорите в петък, защото искаше налагане на вето при разпределението на средствата в случаите на липса на достатъчно амбициозни реформи в страните бенефициенти. На влизане в залата в Брюксел в събота Борисов изтъкна, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс, имат правото да търсят и по-голям контрол върху разходването на средствата. Той изрази разбиране за т нар. "пестелива четворка", в която е и Нидерландия.

Българският министър-председател изрази подкрепа за нидерландския премиер и по отношение на инструмента, предвиждащ възможността всяка държава да поставя определен въпрос, който счита за важен, за разглеждане от министрите от ЕКОФИН - Съветът по икономически и финансови въпроси. „Това е добър компромис“, отбеляза Борисов.

Премиерът на България изрази оптимизъм, че лидерите ще постигнат съгласие и за съотношението на безвъзмездните и заемните средства. „Има шанс да се разберем и да намерим работещия компромис“, заяви Борисов.

Той иска максимална подкрепа по отношение на медицинския аспект на пандемията, фокус върху помощта за социално слабите и запазване на заетостта. „Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство“, каза Борисов.

Според българския министър-председател е ключово да бъдат подкрепени медицинските работници и центрове, както и да има единен медицински протокол за всички европейски държави, например по отношение на маските, дистанцията, училищата, ресторантите.

Второто искане, което ще изтъкне пред колегите си в Брюксел, е европейската солидарност. "С парите от европейската солидарност, за които говорим - безвъзмездните пари, т.нар. грантове, незабавно да се подкрепят социално слабите, хората, останали без работа. Съответно - дизайните на мерките 60/40, 80/20, за да се запазят работните места", каза той.

Според Борисов ЕС трябва да се концертира най-вече върху периода от шест месеца до една година напред, когато се счита, че ситуацията ще бъде най-тежка в социално-икономически аспект. „Разбира се, паралелно трябва да търсим и в дългосрочен план как ЕС ще излезе от кризата следващите години“, добави премиерът.


Борисов нападнал Рюте, че е "полицаят на Европа", Шпигел му припомня, че е каратист

Диригентска палка за "хармонични звуци в политиката": Кой какво подари на Ангела Меркел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас