5200 работещи пенсионери в Министерство на отбраната и 1116 в МВР блокират развитието на млади кадри Снимка: © Getty Images

Хиляди служители, достигнали пенсионна възраст, продължават да блокират назначаването на млади специалисти и кариерното развитие на хора с над 5-годишен опит в системите на Министерството на отбраната и на МВР.

Това констатира депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров след отправени въпроси към министрите в отделните ведомства.

Икономистът е получил отговор от Стефан Янев, че в МО има 5216 работещи пенсионери, от които 284 са в администрацията, 3939 – във въоръжените сили, а 993 – в търговските дружества. От всички 5216 работещи пенсионери във ведомството - 3816 продължават да бъдат заети 5 години след пенсионирането.

„Като обяви правителството административна реформа, реших, че този въпрос трябва да се изясни“, пише във Facebook Димитров. „Хора, навършили пенсионна възраст, би следвало да продължават да работят в държавната администрация само по изключение, когато притежават знания и умения, които не могат да бъдат осигурени от по-млади служители“.

Според данните, които е получил от Бойко Рашков, в МВР „неуниформените служители“, които са навършили възраст за пенсия, са минимум 1116. „В отговора им се казва, че не знаят за всички лица, така че тази бройка следва да се разглежда като минимален брой. Явно техният брой не е изчерпателен“, казва Мартин Димитров пред „Дебати“.

Рашков заяви, че във вътрешното министерство са предприети действия за прекратяване на трудовите и служебните правоотношения на служителите, навършили пенсионна възраст. Отговорът му към Мартин Димитров е подписан на 4 януари 2022 г. и в него се посочва още, че около 350 души ще бъдат освободени от МВР на този етап.

Според условията за пенсиониране през 2021 г., публикувани от социалното министерство - военнослужещите, държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи и др. придобиват право на пенсия при навършване на възраст 53 години и 8 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети (18 години) действително изслужени по съответните специални закони.

Според Мартин Димитров друг от големите проблеми е, че съответните служители получават едновременно и пенсия, и заплата. Мнението на депутата е, че е нужно подмладяване като част от административната реформа.

„Не казвам да бъдат махнати всички пенсионери. Трябва да бъдат запазени само хората, навършили пенсионна възраст там, където не могат да бъдат намерени кадри с необходимите знания и умения, т.е по изключение. За жалост, в България се е превърнало в масова практика“, казва той пред „Дебати“.

Проблемът съществува във всички ведомства, като министърът на транспорта Николай Събев заяви още през декември 2021 г., че ще прекрати договорите на пенсионерите в централната администрация и второстепенните разпоредители с бюджет към министерството. Не се съобщава колко са на брой.

Във външното министерство, което попадна под медийно внимание заради назначаването и бързото освобождаване на бивши агенти на „Държавна сигурност“, работят 59 души, навършили пенсионна възраст (по данни към 9 декември 2021 г.). Сравнително по-малко са тези в Министерствата на туризма и околната среда и водите.

Петко Сертов отново е тук. А тайните не са забравени

Образователният министър Николай Денков също се зае да освобождава служителите на пенсионна възраст в МОН, като вече го направи с поне 25 души.

Съкращаването на пенсионерите идва, след като вицепремиерът Асен Василев заяви, че в рамките на 2022 централната администрация поетапно трябва да намалее с около 30 000 души.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024