Назначените и бързо оттеглени кадри на ДС доведоха до първи сътресения на новата власт

Назначението на бившия председател на ДАНС Петко Сертов за съветник на външния министър Теодора Генчовска (ИТН) предизвика бурна обществена и политическа реакция, която доведе до светкавично оттегляне на кадрите на бившата Държавна сигурност от политическия ѝ кабинет.

Обрат: ИТН оттегля кадрите на Държавна сигурност от МВнР след негативната реакция

65-годишният Сертов е щатен служител на бившата Държавна сигурност във Второ главно управление (контраразузнаване), след разпадането на тоталитарния режим работи в МВР и е секретар на Съвета по сигурността в кабинета на Сергей Станишев. През 2007 става първият първият председател на новата Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), създадена от тройната коалиция.

„Клуб З“ съобщиха новината за назначението му и го определиха за „най-младия кадър“ в кабинета на Теодора Генчовска, преди Тошко Йорданов от ИТН да обяви в парламента, че в МВнР няма да има секретари от бившата ДС.

При Генчовска щеше да работи още роденият през 1956 г. Петьо Петев, който щеше да е началник на кабинета на министъра. Той е секретен сътрудник "Динов" от Първо главно управление на ДС.

И Иван Петров (роден през 1953 г.) щеше да работи с Генчовска. Той също е бил в Първо главно управление на Държавна сигурност като секретен сътрудник „Балинов“.

В кабинета на външния министър влизаха Петър Воденски, роден през 1951 г. - секретен сътрудник "Велинов" към Генералния щаб на Българската народна армия, както и Лъчезар Петков, роден през 1949 година.

Премиерът Кирил Петков вече обяви, че всеки министър сам ще подбира кабинета си, а това доведе до първи сътресения във властта след новината за назначенията в МВнР, които се оказаха ключови за оттеглянето им.

Бившият служебен министър на културата в двата кабинета на Стефан Янев – Велислав Минеков, атакува новите управляващи за назначенията при Генчовска.

„С оглед на днешните назначения - не ще бъда способен да запазя мълчание в следващите по традиция сто дни. Завръщането на мафията, преоблечена в кадифе и коприна, не беше желанието на нашия протест. Оставам същият“, написа Минеков, който беше част от организаторите на масовите летни антиправителствени протести през 2020 като част от „Отровното трио“.

Бившите депутати от „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мария Капон, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян нарекоха назначенията „подмяна“.

„Ако промяната и някакви младежи ще са смокинов лист за Държавна сигурност, то явно е ДС подмяна!? Или как да разбираме това, и не, няма да мълчим“, написа Капон във Facebook, като към позицията ѝ са се присъединили Хаджигенов, Бабикян и Валентина Василева.

„Новата външна министърка Теодора Генчовска прави “страхотни” назначения. Европа ли казахте? Кога ще пенсионираме Държавна сигурност? Това е истинският въпрос! Явно няма да е в този мандат“, добави Капон.

От „Да, България“ – част от коалицията „Демократична България“ също атакуваха Генчовска за назначенията на бивши кадри на ДС. Лустрацията е една от точките в политическата програма на ДБ.

"Категорично не приемам формула на промяната от типа "Мутри вън, ченгета вътре!"”, обяви доц. Александър Кьосев, член на Националния съвет на „Да, България!“.

Методи Лалов от ДБ се обърна към министър-председателя Кирил Петков и лидера на „Да, България“ в оставка Христо Иванов. „Назначаването на Петьо Петев, Петър Воденски, Иван Петров, а сега и на Петко Сертов, които са били част от ДС, е истинска провокация към демокрацията. То е в разрез и с широко прокламираните предизборни заявки на „Демократична България“ за лустрация и скъсване със задкулисните зависимости, които имат генезиса си именно в ДС“, написа той.

„Не е ли това подмяна, а не промяна – от мутри вън стана милиционери вътре? Настоявам за ясни отговори и още повече - за решителна реакция и действия от страна на министър-председателя и лидерите в управляващата коалиция“, добави Лалов, който е член на Столичния Общински съвет.

Дипломатът Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия заяви, че според него предложението на „Продължаваме промяната“ всяка партия от 4-членната коалиция да назначава свои хора в министерствата, е „димна завеса“.

„Ако гледаме назначенията в МВнР, отбрана, служби, все едно БСП са на власт. Те играят с много коне - ИТН, президент, БСП и съгласието на ПП. Къде потънахте, ДБ, или се правите, че не знаете? Напротив, трябваше да протестирате, да настоявате за евроатлантически червени линии. Понякога си мисля, че дори нарочно назначават Сертов, за да предизвикат гняв и да принудят ДБ да си тръгнат. И така тотално до подменят исканията на протеста“, написа той.

Тихомир Василев, който беше кандидат за депутат от „Изправи се“, също критикува назначенията в МВнР и заяви, че „промяна с кадри от ДС няма как да се направи“. Той критикува и заповедта на Кирил Петков, с която премиерът даде поста зам.-министър на финансите на Росица Велкова-Желева, която е заемала позицията при Владислав Горанов от ГЕРБ.

„Не бяхме за това по площадите, за да възстановява сега някой хора на ГЕРБ/от ДС“, написа Василев.

Опозицията също атакува управляващите - Даниел Митов от ГЕРБ обяви от парламентарната трибуна, че "ДС се завърна на бял кон в МВнР". "Кой направи назначенията? Лицата на промяната са фасада, която се разпада. Ние сме против целенасочената провокация срещу европейското развитие на страната и призоваваме управляващите да уволнят тези хора", каза той.


Кои са 13-те зам.-министри, назначени от Кирил Петков в различните ведомства



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024