Премиерът Кирил Петков издаде заповед, с която назначи 13 заместник-министри в отделните ведомства, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

На длъжността заместник-министър на енергетиката са назначени строителният инженер Данаил Николов и финансистът от "Има такъв народ" Пламен Данаилов (на снимката), който беше предложен за министър на финансите в неосъществилия се проектокабинет на ИТН с кандидат-премиер Пламен Николов. От ведомството на енергетиката са освободени Мирослав Дамянов, Ива Петрова и Георги Самандов, които заемаха зам.-министерски постове досега. 

Владимир Харизанов е назначен на длъжността заместник-министър на спорта. Той е магистър по строителство на сгради и съоръжения със 17-годишен проектантски и мениджърски опит. Притежава допълнителна магистърска степен по „Спортен мениджмънт“ към института "Йохан Кройф" в Барселона. Бил е главен експерт в ММС през 2017 г. Досегашният зам.-министър Яничка Труева също запазва поста си.

На длъжността заместник-министър на земеделието са назначени икономистите Момчил Неков от БСП (на снимката по-долу) и Иван Христанов (ПП). Неков е и политолог, който от 2014 до 2019 работи в комисията по култура и образование и в комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент. Той стана известен като "15/15", тъй като номерът му съвпадаше с номера на бюлетината на БСП на евроизборите през 2014. Тогава левицата му предложи да се оттегли, но Неков отказа.

Христанов е работил предимно в частния сектор - в компании за консултантски услуги, за управление на големи бази данни и за създаване и управление на кредитни портфейли. Той беше водач на листата на „Продължаваме промяната“ в Плевен.

На длъжността заместник-министър на културата са назначени Юрий Вълковски и Бойко Кадинов. Вълковски е бил зам.-председател на творческия съвет на столична програма „Култура“, както и първи изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация. Кадинов е архитект и професор в УАСГ. От постовете си във ведомството на Атанас Атанасов са освободени Борислава Танева и Пламен Славов.

От длъжността заместник-министър на финансите е освободена Людмила Петкова, като на същата длъжност е назначена Росица Велкова-Желева. Тя е магистър по „Финанси“ в УНСС. Има повече от 20 години опит в МФ, където вече е заемала поста на зам.-министър при Владислав Горанов от ГЕРБ.

В здравното министерство за заместници на проф. Асена Сербезова са назначени настоящият зам.-директор по лечебната дейност на УМБАЛ „Александровска" Петър Грибнев и Любомир Бакаливанов, който е бил заместник-министър на здравеопазването в служебното правителство през 2014 г. В периода 2017 г. - 2019 г. е председател на Съвета на директорите на Националната кардиологична болница. От ведомството са освободени Александър Златанов и Тома Томов.

Явор Пенчев и Деляна Иванова (на снимката) са назначени на длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Пенчев над 15 години упражнява самостоятелна практика като адвокат в сферата на търговското право, облигационното и административното право. Иванова беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание от "Има такъв народ" и член на Комисията по бюджет и финанси. Тя е с управленски опит в сферата на банковото дело и управлението на риска. От ведомството на Гроздан Караджов са освободени Нина Стоименова, Валентин Граматиков и Иван Шишков.

От поста заместник-министър на труда и социалната политика е освободена Надя Клисурска. Ивелина Пенева, Красимир Киряков и Орлин Япраков освобождават същите позиции в Министерството на икономиката.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"