Коя е Асена Сербезова - кандидатът за министър на здравеопазването Снимка: © bTV

Проф. Асена Сербезова беше номинирана за министър на здравеопазването в проектокабинета на Кирил Петков - единственото министерство, за което се оказа, че коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" нямат желание да излъчат свой кандидат (според Даниел Лорер).

Сербезова е председател на Българския фармацевтичен съюз от февруари 2020 г., като работи в организацията още от 2007 г. в ролята си на председател на комисия по качеството и зам.-председател на Управителния съвет.

Малко след като оглави съюза на фармацевтите, Сербезова беше атакувана от прокуратурата заради няколко интервюта, в които споделя опасения от възможни проблеми с доставките на лекарства заради избухването на пандемията от Covid-19 и блокирането на транспортните и производствените вериги по цял свят.

Тя беше обвинена във "всяване на паника" и беше поискана мярка за неотклонение парична гаранция от 20 000 лв. (отменена от съда).

В нейна подкрепа се обяви Фармацевтичната група на ЕС, която изпрати писма до българските власти с искане да се оттеглят обвиненията, тъй като са несъстоятелни.

Обвинителният акт беше внесен в съда и Сербезова беше оправдана на първа инстанция, а през юли 2021 г. прокуратурата все пак отказа да поддържа обвинението срещу нея.

Родена е през 1973 г., фармацевт е по образование, магистър по здравен мениджмънт и обществено здраве от МУ - София, и по здравна политика и фармаикономика от Университета по мениджмънт в Барселона, според официалната й биография.

Тя е бивш директор на Изпълнителната агенция по лекарствата между 2014-2018 г.

От 2008 до 2018 г. тя преподава във Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София, а от 2018 - във Факултета по обществено здраве на МУ.


На живо: Представянето на проектокабинета на Кирил ПетковАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024