Снимка: © bTV

Проф. Асена Сербезова беше номинирана за министър на здравеопазването в проектокабинета на Кирил Петков - единственото министерство, за което се оказа, че коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" нямат желание да излъчат свой кандидат (според Даниел Лорер).

Сербезова е председател на Българския фармацевтичен съюз от февруари 2020 г., като работи в организацията още от 2007 г. в ролята си на председател на комисия по качеството и зам.-председател на Управителния съвет.

Малко след като оглави съюза на фармацевтите, Сербезова беше атакувана от прокуратурата заради няколко интервюта, в които споделя опасения от възможни проблеми с доставките на лекарства заради избухването на пандемията от Covid-19 и блокирането на транспортните и производствените вериги по цял свят.

Тя беше обвинена във "всяване на паника" и беше поискана мярка за неотклонение парична гаранция от 20 000 лв. (отменена от съда).

В нейна подкрепа се обяви Фармацевтичната група на ЕС, която изпрати писма до българските власти с искане да се оттеглят обвиненията, тъй като са несъстоятелни.

Обвинителният акт беше внесен в съда и Сербезова беше оправдана на първа инстанция, а през юли 2021 г. прокуратурата все пак отказа да поддържа обвинението срещу нея.

Родена е през 1973 г., фармацевт е по образование, магистър по здравен мениджмънт и обществено здраве от МУ - София, и по здравна политика и фармаикономика от Университета по мениджмънт в Барселона, според официалната й биография.

Тя е бивш директор на Изпълнителната агенция по лекарствата между 2014-2018 г.

От 2008 до 2018 г. тя преподава във Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София, а от 2018 - във Факултета по обществено здраве на МУ.


На живо: Представянето на проектокабинета на Кирил ПетковАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%