Снимка: © bTV

Проф. Асена Сербезова беше номинирана за министър на здравеопазването в проектокабинета на Кирил Петков - единственото министерство, за което се оказа, че коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" нямат желание да излъчат свой кандидат (според Даниел Лорер). 

Сербезова е председател на Българския фармацевтичен съюз от февруари 2020 г., като работи в организацията още от 2007 г. в ролята си на председател на комисия по качеството и зам.-председател на Управителния съвет. 

Малко след като оглави съюза на фармацевтите, Сербезова беше атакувана от прокуратурата заради няколко интервюта, в които споделя опасения от възможни проблеми с доставките на лекарства заради избухването на пандемията от Covid-19 и блокирането на транспортните и производствените вериги по цял свят. 

Тя беше обвинена във "всяване на паника" и беше поискана мярка за неотклонение парична гаранция от 20 000 лв. (отменена от съда).

В нейна подкрепа се обяви Фармацевтичната група на ЕС, която изпрати писма до българските власти с искане да се оттеглят обвиненията, тъй като са несъстоятелни.

Обвинителният акт беше внесен в съда и Сербезова беше оправдана на първа инстанция, а през юли 2021 г. прокуратурата все пак отказа да поддържа обвинението срещу нея. 

Родена е през 1973 г., фармацевт е по образование, магистър по здравен мениджмънт и обществено здраве от МУ - София, и по здравна политика и фармаикономика от Университета по мениджмънт в Барселона, според официалната й биография. 

Тя е бивш директор на Изпълнителната агенция по лекарствата между 2014-2018 г.

От 2008 до 2018 г. тя преподава във Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София, а от 2018 - във Факултета по обществено здраве на МУ. 


На живо: Представянето на проектокабинета на Кирил ПетковАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът ще се обърне към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft