Обрат по случая с назначенията на кадри от бившата Държавна сигурност в Министерството на външните работи - след бурната политическа реакция срещу новата власт Петко Сертов няма да е съветник на министър Теодора Генчовска (ИТН).

Това обяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в кулоарите на парламента пред БНР в сряда. "За съветници няма да бъдат назначавани лица, свързани с Държавна сигурност", каза той.

„Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на Министерство на външните работи. Нямам друг коментар“, добави Йорданов.

Информацията за назначението на Сертов и още трима души, свързани със службите на тоталитарния режим, които се намират в пенсионна възраст, се появи преди ден. "Клуб З" първи съобщиха новината за постовете в политическия кабинет на Генчовска, позовавайки се на това, че името на Сертов се появило в служебния телефонен указател в системата на централното управление на министерството.

Днес имената на Петко Сертов и останалите спрягани членове за МВнР, които са бивши агенти на ДС, вече не фигурират на сайта на външото министерство.

65-годишният Сертов е щатен служител на бившата Държавна сигурност във Второ главно управление (контраразузнаване), след разпадането на тоталитарния режим работи в МВР и е секретар на Съвета по сигурността в кабинета на Сергей Станишев. През 2007 става първият първият председател на новата Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), създадена от тройната коалиция.

„Клуб З“ съобщиха новината за назначението му и го определиха за „най-младия кадър“ в кабинета на Теодора Генчовска. В него щеше да влезе още роденият през 1956 г. Петьо Петев, като началник на кабинета на министъра. Той е секретен сътрудник "Динов" от Първо главно управление на ДС.

И Иван Петров (роден през 1953 г.) щеше да работи с Генчовска. Той също е бил в Първо главно управление на Държавна сигурност - като секретен сътрудник „Балинов“.

В кабинета на външния министър попадаха още Петър Воденски, роден през 1951 г. - секретен сътрудник "Велинов" към Генералния щаб на Българската народна армия, както и Лъчезар Петков, роден през 1949 година.

Бивши и настоящи депутати, служебният министър на културата при Стефан Янев - Велислав Минеков, бивши дипломати, членове на ДБ, "Изправи се" и други формации реагираха бурно заради назначенията на кадри на ДС, което доведе до оттеглянето им.

Опозицията също атакува управляващите - Даниел Митов от ГЕРБ обяви от парламентарната трибуна, че "ДС се завърна на бял кон в МВнР". "Кой направи назначенията? Лицата на промяната са фасада, която се разпада. Ние сме против целенасочената провокация срещу европейското развитие на страната и призоваваме управляващите да уволнят тези хора", каза той.


Назначенията на кадри на ДС доведоха до първи сътресения на новата властАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия