Обрат: ИТН оттегля кадрите на Държавна сигурност от МВнР след негативната реакция

Обрат по случая с назначенията на кадри от бившата Държавна сигурност в Министерството на външните работи - след бурната политическа реакция срещу новата власт Петко Сертов няма да е съветник на министър Теодора Генчовска (ИТН).

Това обяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в кулоарите на парламента пред БНР в сряда. "За съветници няма да бъдат назначавани лица, свързани с Държавна сигурност", каза той.

„Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на Министерство на външните работи. Нямам друг коментар“, добави Йорданов.

Информацията за назначението на Сертов и още трима души, свързани със службите на тоталитарния режим, които се намират в пенсионна възраст, се появи преди ден. "Клуб З" първи съобщиха новината за постовете в политическия кабинет на Генчовска, позовавайки се на това, че името на Сертов се появило в служебния телефонен указател в системата на централното управление на министерството.

Днес имената на Петко Сертов и останалите спрягани членове за МВнР, които са бивши агенти на ДС, вече не фигурират на сайта на външото министерство.

65-годишният Сертов е щатен служител на бившата Държавна сигурност във Второ главно управление (контраразузнаване), след разпадането на тоталитарния режим работи в МВР и е секретар на Съвета по сигурността в кабинета на Сергей Станишев. През 2007 става първият първият председател на новата Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), създадена от тройната коалиция.

„Клуб З“ съобщиха новината за назначението му и го определиха за „най-младия кадър“ в кабинета на Теодора Генчовска. В него щеше да влезе още роденият през 1956 г. Петьо Петев, като началник на кабинета на министъра. Той е секретен сътрудник "Динов" от Първо главно управление на ДС.

И Иван Петров (роден през 1953 г.) щеше да работи с Генчовска. Той също е бил в Първо главно управление на Държавна сигурност - като секретен сътрудник „Балинов“.

В кабинета на външния министър попадаха още Петър Воденски, роден през 1951 г. - секретен сътрудник "Велинов" към Генералния щаб на Българската народна армия, както и Лъчезар Петков, роден през 1949 година.

Бивши и настоящи депутати, служебният министър на културата при Стефан Янев - Велислав Минеков, бивши дипломати, членове на ДБ, "Изправи се" и други формации реагираха бурно заради назначенията на кадри на ДС, което доведе до оттеглянето им.

Опозицията също атакува управляващите - Даниел Митов от ГЕРБ обяви от парламентарната трибуна, че "ДС се завърна на бял кон в МВнР". "Кой направи назначенията? Лицата на промяната са фасада, която се разпада. Ние сме против целенасочената провокация срещу европейското развитие на страната и призоваваме управляващите да уволнят тези хора", каза той.


Назначенията на кадри на ДС доведоха до първи сътресения на новата властАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023