Петко Сертов отново е тук. А тайните не са забравени Снимка: © Капитал

"Правилно е такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят"

Така навремето Бойко Борисов обясняваше кадровата си политика, по силата на която бивши директори на служби за сигурност се озоваваха изненадващо уредени на синекурни позиции след края на мандатите си - независимо колко успешни или неуспешни са били те.

Някои ставаха съветници на премиера - като бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, който по-късно беше даден на съд за злоупотреби. Други бяха командировани в чужбина на позиции като генерални консули - като някогашният ръководител на ДАНС Владимир Писанчев или Пламен Георгиев от КПКОНПИ, който се прослави повече с незаконната тераса на мезонета си, отколкото с борбата с корупцията по високите етажи на властта.

За някои хора с прекалено услужлива памет за "тайни" се създаваха и специални държавни аналитични центрове, чиито функции и смисъл на съществуване бяха обвити в плътни облаци от начало до край.

Първият директор на ДАНС Петко Сертов е човекът, който премина през всяка от тези фази на държавно-асистираното ранно пенсиониране на бивши разузнавачи с минало в ДС.

Работил е като съветник на Георги Първанов и Сергей Станишев, беше генерален консул в Солун за няколко месеца, а за 2 години беше част от ръководството на прословутия БОРКОР (звеното, което уж трябваше да разработи модел за превенция и борба с корупцията).

Малко след като беше отстранен от БОРКОР, Сертов започна работа като частен консултант към енергиен търговец и изчезна безследно за повече от месец. Наложи се да бъде обявен за международно издирване от Интерпол. Без каквито и да е обяснения, съпругата на Сертов го върна обратно от Гърция, а случаят остана в хрониките на най-странните инциденти в службите за сигурност след 1989 г.

Най-неочаквано сега новоизбраният външен министър Теодора Генчовска (квота на ИТН) назначи Петко Сертов за свой съветник в МВнР на втората седмица от мандата си - при това в група с още няколко бивши служители на ДС.

Новината за решението й предизвика достатъчно възмущение, за да накара Тошко Йорданов да обяви, че нито един съветник с минало в ДС няма да бъде част от екипа на външния министър. Сертов беше оттеглен също толкова мъгляво, колкото мъглява беше и внезапната му поява в МВнР.

Обрат: ИТН оттегля кадрите на Държавна сигурност от МВнР след негативната реакция

Ако отварянето на кадрови "парашути" беше редовна практика за трите правителства на Борисов, по странен и недопустим начин тя се повтаря и в новия коалиционен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната".

Кариерата на Петко Сертов в Държавна сигурност започва още през 1984 г., когато е 28-годишен специалист по финанси и счетоводство.

Сертов започва работа в държавната фирма "Химимпорт", преди да бъде вербуван в контраразузнаването. След разпадането на тоталитарния режим той остава на служба в сектор Сигурност - този път към Министерството на вътрешните работи, където е бил началник на направление "Тероризъм и наркотици" в ЦСБОП до края на 90-те години.

През 2001 г. е привлечен към обществения съвет "Европейска и евроатлантическа интеграция" на тогава новоизбрания президент Георги Първанов. През 2005 г. преминава на работа от другата страна на бул. "Дондуков" - като секретар на Съвета по сигурността в кабинета на Сергей Станишев.

Публичният интерес към Петко Сертов се зароди през 2007 г., когато Станишев реши да направи радикална реформа в службите заради вътрешнопартийните конфликти с Румен Петков (по това време - ръководител на МВР).

В края на 2007 г. беше приет законът за Държавна агенция "Национална сигурност". Петко Сертов има водеща роля в концептуалното й разработване и беше назначен за неин първи ръководител на 1 януари 2008.

ДАНС стана приемник на бившата Национална служба Сигурност, военно контраразузнаване и Агенцията за финансово разузнаване. Функциите на новата администрация се оказаха почти всеобхватни - от разкриване на корупционни практики и връзки с организираната престъпност на лица на висши държавни позиции, до борба с международния тероризъм и трафика на оръжия, наркотици и мигранти.

Години по-късно бившият директор на НСС Иван Чобанов определи като "груба грешка" създаването на ДАНС и сравни модела й с този на старата Държавна сигурност заради политизирането на службата.

Вместо да подсили националната сигурност, още в първата година на съществуването си ДАНС се превърна в гнездо на скандали и вътрешноведомствени интриги.

Бившата барета и собственик на застрахователен бизнес Алексей Петров беше привлечен като съветник на Петко Сертов. Осветяването му през 2008 г. като сътрудник на службите се случи след разкриването на информацията, че присъствал на среща между вътрешния министър Румен Петков и т.нар. Братя Галеви (Ангел Христов и Пламен Галев изчезнаха безследно през 2011 г., след като бяха осъдени за създаване на организирана престъпна група).

В ръководството на ДАНС по това време се оформят две конкурентни групи - от една страна е кръгът около Сертов, а в другата група влизат заместникът му Иван Драшков и хора като Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев. Драшков е уволнен през октомври 2008 г., след като Яне Янев (по това време депутат и лидер на РЗС) го обвинява, че изнася информация от службата.

Само за първата година от съществуването на ДАНС избухна верижна поредица от скандали около разработките й. От делото "Сова", което проверява митнически корупционни схеми, се появява втора линия на разследване "Лиани" заради данни за незаконно финансиране на Движението за права и свободи.

До реално съдебно преследване не се стигна, но Народното събрание започна да провежда своя собствена проверка за работата на службата. В серия от изслушвания бившият директор на НСБОП Ваньо Танов свидетелства за корупционни практики в МВР и за съмнения за връзки на висши полицейски началници с организираната престъпност. Румен Петков бе принуден да подаде оставка през пролетта на 2008 г.

В ДАНС започва и още една разработка на име "Галерия", открита заради съмнения за изнасяне на класифицирана информация в няколко медии - сред тях и сайт на име "Опасните". Журналистът Огнян Стефанов, свързан със сайта, бе пребит с чукове - нападателите му така и не са открити. Следени са телефоните на няколко журналисти, политици и бизнесмени.

През октомври на 2008 г., малко след отстраняванато на Иван Драшков от ДАНС, дългогодишният началник на политическия кабинет на Ахмед Доган - Ахмед Емин - е намерен мъртъв в Боянските сараи.

Всичко това се случва в първата година от официалното присъединяване на България към ЕС, докато държавата се намира под мониторинг заради проблемите си с правосъдието и вътрешния ред.

През лятото на 2009 г. след като ГЕРБ печелят първите си парламентарни избори, Петко Сертов е отстранен като председател на ДАНС, а на негово място е посочен Цветлин Йовчев (напуснал службата година по-рано в разгара на скандала с Драшков). МВР под управлението на Цветан Цветанов отново поема водещата роля в показните акции и разследвания на престъпността. В крайна сметка - драмите около службите за сигурност не стихнаха, а станаха още по-задълбочени.

За кратко Борисов прилага тактиката със "забравените тайни" и през август 2009 г. изпраща Петко Сертов за генерален консул на България в Солун. Назначението му е обяснено с мотива: "да продължи да работи за България". Отзован е отново от Борисов през октомври 2009 г. заради шума около поредния скандал, свързан с ДАНС - изчезнал секретен доклад от службата, който Алексей Петров върнал на премиера.

Сертов се връща на държавна служба през 2011 г. като зам.-началник на БОРКОР - поредният възел в административната "бродерия" от антикорупционни институции, от които няма особена функционална полза.

През март 2013 г., в последните месеци от управлението на ГЕРБ, Петко Сертов отново напуска системата и започва да работи като частен консултант. През декември 2014 г. се случи инцидентът с изчезването му в Гърция, а след връщането му през януари 2015 г. името му повече не е влизало в централните новини. До появата му в списъка на съветниците на Теодора Генчовска.

В единственото си интервю от 2008 г. Сертов обяснява работата на ДАНС с думите: "По закон ние имаме правото и силата да разследваме всичко и всеки. Ако е необходимо и цялото правителство. Ние сме тигър, който хапе. Можем и ще покажем, че това е така".

Очевидно е прав - но не стига дотам да признае, че една неконтролируема служба може да се превърне и в система за произволни политически поръчки, докато тигърът пази "дресьорите" си.


Назначените и бързо оттеглени кадри на ДС доведоха до първи сътресения на новата власт



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024