56-метрова сграда ще изникне до Студентския парк в София Снимка: © https://www.facebook.com/boyan.yurukov

56-метрова сграда ще се строи в близост до зелени площи в София, предупреждава Боян Юруков, програмист и блогър, специализиран в работата с отворени данни.

Юруков следи какви какви градоустройствени заповеди, визи за проектиране и разрешения за строеж издава Направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община и предупреждава за рисковете от презастрояване на града.

Така попада на издадена виза за строеж на 56-метрова сграда, която ще се намира от едната страна на парк "Студентски", близо до УНСС, точно срещу заведението Joy Station.

Юруков прилага 3-D карта, от която се виждат размерите на бъдeщия строеж на фона на останалите сгради в района.

Юруков посочва, че визата за проектиране е подписана през 2022 г. Тогава главен архитект е Здравко Здравков, а общината се управлява от Йорданка Фандъкова и ГЕРБ.

Междувременно е издадена нова градоустройствена заповед за отстраняване на нередности, но явно параметрите остават, пише още блогърът.

От визата се вижда, че става дума за сгради със смесено предназначение и с подземни гаражи, а имотите попадат в т.нар. "Смесена многофункционална зона" по Общия устройствен план на Столичната община.

В тази зона няма горен праг за височината на строежите - максимално позволеното застрояване е 60% от площта имота, а задължителното озеленяване е 40%.

От приложените от Юруков документи се вижда още, че на 16 юли тази година от Направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община е издадена заповед, с която се одобрява проектът за работен устройствен план за "сграда със смесено предназначение".

Заповедта е по постъпило искане "ИВ ПРОВИЖЪН" ЕООД с управител Ивайло Панев. Искането е за строеж на високоетажна сграда и четири нива подземни гаражи. С подобна височина - над 50 м - са сгради с около 20 етажа.

Преди по-малко от месец жители на кварталите "Яворов" и "Оборище" в София се обявиха против предстоящ строеж на 16-етажна сграда на мястото на бившата баня "Ситняково".

Тогава стана ясно, че със заповед на тогавашния главен архитект на Столичната община Здравко Здравков е одобен проект за здание с височина почти 50 метра на ъгъла на ул. "Хан Омуртаг" и бул. "Ситняково", като в района застрояването е с 4-5 етажни кооперации.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По идея на ГЕРБ отстраняването на Антон Славчев като шеф на КПКОНПИ се отлага

Решението за отстраняването на Антон Славчев беше отложено

20:15 - 12.09.2024
Важно днес

Столтенберг си намери нова работа след ръководния пост в НАТО

Той ще заеме друга позиция в областта на международната сигурност

18:02 - 12.09.2024
Важно днес

Екатерина Захариева ще трябва да отговаря за анти-ЛГБТ закона на изслушването си за еврокомисар

Темата е ключова в Европа, а ГЕРБ подкрепи закона, припомня Надежда Нейнски

17:57 - 12.09.2024
Важно днес

Пуснаха под домашен арест сина на бивш финансов министър, обвинен в убийство

Петър Александров е пуснат от ареста с електронна гривна

15:10 - 12.09.2024