Снимка: © Getty Images

„С баба ми сеехме картофи в градината и от небето падна нещо оранжево и красиво. Не знаех какво е. Идваше към нас. Баба беше уплашена, хвана ме за ръката и искаше да побегнем към къщата. Обектът обаче каза: „Дами, спрете! Аз съм от вашите хора“. Това беше човек“.

Разказът е на Рита Нурсканова, която се връща назад във времето до 12 април 1961 г. Тогава тя е само на 5 и е първият човек, поздравил Юри Гагарин след успешното му кацане на Земята.

Точно преди 60 г. съветският космонавт става първият човек, който излита в открития космос. С капсулата „Восток 1“ той прави пълна обиколка на Земята и постига нещо невиждано към онзи момент.

Гагарин каца на няколкостотин километра от столицата на СССР Москва – на същото място днес е издигнат огромният Паметник на завоевателите на космоса. Преди шест десетилетия обаче това е земя на фермери. Когато космонавтът излиза от малката капсула и каца с парашут точно там, Рита е първата, която го вижда.

„Беше усмихнат. Имаше толкова мил глас“, спомня си тя в разказ пред BBC. „Баба го попита: „Откъде си? Как се озова тук?“. Той отговори: „Идвам от кораба“.

„Но тук няма море“, каза тя учудена. „Не, дойдох от небето“, отвърна ѝ Гагарин. Мисля, че съм голяма късметлийка, че точно аз го поздравих първа“, казва Нурсканова.

Малко след 9 ч. московско време 27-годишният тестов пилот и техник Юри Алексейевич Гагарин излита от космодрума Байконур с „Восток 1“ и за около час и половина прави пълна обиколка около Земята. След това успешно се приземява в Саратовска област, а два дни по-късно е посрещнат тържествено на Червения площад от хиляди хора.

Космонавтът става една от най-известните личности в тогавашния Съветски съюз, получава редица медали и титли, включително „Герой на СССР“ – най-голямото призвание, отдавано на гражданите на страната. След полета той е издигнат в чин майор.

Гагарин е роден през 1934 г. в село Клушино, край Гжатск – град, който години по-късно е преименуван на него. Става леяр в завод в Люберсти, а след това се присъединява към Военновъздушните сили на СССР. Там е пилот в база около норвежката граница, преди да бъде избран сред петима други за участник в Съветската космическа програма.

След историята, която сътворява на 12 април 1961 г., той става депутат първо в долната, а после и в горната камара на Върховния съвет.

„Восток 1“ е единствената му мисия в космоса. Гагарин остава резерва за полета на „Союз 1“ през 1967 г., който приключва с фатален инцидент и със смъртта на добрия му приятел и колега Владимир Комаров.

Така съветските власти започват да се притесняват още повече за живота на Юри Гагарин и му забраняват да участва в полети. След като завършва обучението си в академията на Военновъздушните сили „Жуковски“, той се завръща на борда на МиГ-15. Пет седмици след това обаче загива при катастрофа, докато пилотира самолета заедно с инструктора Владимир Серьогин.

„Беше доброжелателен, с открита душа към всички“, казва един от инструкторите му акад. Йосиф Давидов, цитиран от БНР. „Разбираше, че трябва да отдаде заслуженото на хората, които го направиха Гагарин. Като летец-космонавт и като човек разбираше, че трябва да издържи предизвикателството, което се нарича изпитание на славата и известността".

През 2011, по инициатива на ООН, 12 април беше определен за Международен ден на космическия полет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си